Wat betekent de inbeschuldigingstelling van voormalige VS-veiligheidsadviseur Flynn?

© REUTERS

De voormalige nationale veiligheidsadviseur van VS-president Donald Trump Michael Flynn pleit in de Rusland-affaire schuldig voor het liegen tegen de FBI over zijn contacten met de Russische ambassadeur. Voortaan werkt Flynn mee met het onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller. Zodoende komt mogelijk het Witte Huis in het vizier.

Met name heeft speciaal aanklager Robert Mueller Flynn ervan beschuldigd ‘wetens en willens’ in januari valse verklaringen tegenover de federale recherche FBI te hebben afgelegd omtrent een ontmoeting met de toenmalige Russische ambassadeur Sergej Kisljak, melden Amerikaanse media.

Die ontmoeting heeft op 29 december 2016 plaatsgevonden, na de verkiezing van Trump maar voor diens eedaflegging. Er zou gesproken zijn geweest over Amerikaanse sancties tegen Moskou.

Flynn (58) is de eerste (ex-)functionaris van de regering-Trump en de vierde persoon uit de campagne-Trump die door Mueller in staat van beschuldiging is gesteld in het kader van zijn onderzoek naar mogelijke ‘collusie’ tussen Moskou en leden van het campagneteam van Trump, alsmede mogelijke belemmering van de rechtsgang en financiële misdrijven.

Vorige week zijn Trumps vroegere campagnedirecteur Paul Manafort en zijn adjunct Rick Gates in staat van beschuldiging gesteld voor samenzwering, witwassen van geld en schenden van de regels inzake lobbyen. Beiden pleiten onschuldig.

De vroegere campagneadviseur voor buitenlands beleid George Papadopoulos pleitte schuldig voor een valse verklaring aan de FBI over contacten met functionarissen die banden met Rusland hadden.

Paul Manafort, voormalige campagnemanager van VS-president Donald Trump, verschijnt voor een rechtbank in Washington, 2 november 2017.
Paul Manafort, voormalige campagnemanager van VS-president Donald Trump, verschijnt voor een rechtbank in Washington, 2 november 2017. © REUTERS

‘Flynn heeft onderzoek belemmerd’

Flynn heeft het onderzoek naar de veronderstelde ‘collusie’ tussen de campagne-Trump en Rusland ‘belemmerd’, zo staat in de beschuldigingen die speciaal aanklager Robert Mueller heeft opgesteld.

‘De weglatingen en valse verklaringen van Flynn hebben het lopende onderzoek van de (federale) FBI belemmerd en (hebben) reële gevolgen gehad’, luidt het.

Flynn heeft eind 2016 de Russen ‘gecontacteerd’ ‘op vraag van een zeer hoge verantwoordelijke’ van het transitieteam-Trump, zegt de aanklacht ook.

Op gezag van ’twee mensen die met de zaak vertrouwd zijn’, meldde het NBC News vrijdag dat ‘die zeer hoge verantwoordelijke’ Jared Kushner zou zijn, de schoonzoon en topadviseur van Trump.

Mueller verwijt de gepensioneerde generaal ook te hebben gelogen omtrent conversaties die hij heeft gevoerd met diplomaten, onder wie de Russische ambassadeur in Washinghton. Hij heeft weggemoffeld dat hij heeft geprobeerd een stemming in de Veiligheidsraad omtrent de kolonisering door Israël te beïnvloeden. Die manoeuvres waren bedoeld om de toenmalige Democratische president Barack Obama te verzwakken.

‘Op 22 december 2016 heeft een zeer hoge verantwoordelijke van het presidentiële transitieteam Flynn gevraagd functionarissen van buitenlandse regeringen, met inbegrip van die van Rusland, te contacteren om hun standpunt omtrent de resolutie te kennen en om deze regeringen te beïnvloeden teneinde de stemming te vertragen of ze laten mislukken’, zegt de speciale aanklager.

Speciale aanklager en voormalig FBI-directeur Robert Mueller na een briefing in de Amerikaanse Senaat, 21 juni 2017.
Speciale aanklager en voormalig FBI-directeur Robert Mueller na een briefing in de Amerikaanse Senaat, 21 juni 2017. © REUTERS

Flynn werkt mee met Ruslandonderzoek

Wat betekent de meest recente ontwikkeling voor het Ruslandonderzoek? Flynn heeft een zogenaamde plea deal aanvaard, waarbij een verdachte schuldig pleit in ruil voor bijvoorbeeld strafvermindering. Flynn zou immers nog andere mogelijke strafklachten boven het hoofd hebben hangen: zo is bericht dat aanklager Mueller ook Flynns mogelijke samenzwering met de Turkse overheid onderzoekt, waarbij de in de VS verblijvende Turkse prediker Fethullah Gülen ontvoerd en aan Turkije uitgeleverd zou worden.

Flynn heeft ook mogelijk de zogenaamde Logan Act overtreden. Dat is een wet uit 1799 die verbiedt dat burgers zonder toestemming onderhandelen met buitenlandse regeringen die een dispuut hebben met de VS.

In ruil voor Flynns volledige samenwerking met het Ruslandonderzoek zou het team van Mueller mogelijke andere strafdossiers tegen de voormalige veiligheidsadviseur klasseren. Volgens waarnemers zou het Amerikaanse ministerie van Justitie geen deal aanbieden als het daarmee geen grotere vis kan vangen. Flynn beschikt allicht over informatie die essentieel is voor het verdere onderzoek.

De inbeschuldigingstelling van Flynn onderstreept een aantal belangrijke vragen in het Ruslandonderzoek. Wat wist Trump over Flynns conversaties met de Russische ambassadeur? Wat weet Flynn over mogelijke samenwerking tussen Trumps campagneteam en vertegenwoordigers van het Russische regime?

Wist Trump of iemand uit zijn entourage van de Russische demarche om de verkiezingen te beïnvloeden, of hebben ze er op de een of andere manier aan meegewerkt? Dat zou namelijk verkiezingsfraude zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt journalisten toe in het Witte Huis, 28 november 2017.
De Amerikaanse president Donald Trump spreekt journalisten toe in het Witte Huis, 28 november 2017. © REUTERS

Slecht nieuws voor Trump

Mueller treft voor het eerst iemand uit het Witte Huis onder Trump. De inbeschuldigingstelling is het jongste teken dat zijn onderzoek intensifieert.

Flynn, een gepensioneerde generaal, stapte na 25 dagen als nationale veiligheidsadviseur op nadat hij vicepresident Mike Pence en de toenmalige stafchef Reince Priebus had misleid in verband met gesprekken met Kisljak over de VS-sancties tegen Moskou.

Flynn verscheen vrijdag voor een federale rechter in Washington en pleitte schuldig. Volgens nieuwszender ABC heeft Flynn het team rond Mueller zijn ‘volledige medewerking toegezegd’ en is hij bereid te getuigen dat Trump hem als Republikeinse presidentskandidaat heeft gevraagd contact te leggen met de Russen’. Nog luidens ABC riskeert Flynn tot vijf jaar cel.

De persoonlijke advocaat van de president zei in een verklaring dat de erkenning van schuld of de aanklacht niemand anders dan Flynn zelf betreffen. De raadsman zei ook dat de valse verklaringen van Flynn tegenover de FBI de ‘valse verklaringen tegenover het Witte Huis weerspiegelen en die in zijn ontslag hebben geresulteerd’. NBC merkte op dat Trump zelf nog niet heeft getweet omtrent de inbeschuldigingstelling van zijn vroegere adviseur.

De door Trump ontslagen vroegere FBI-directeur James Comey, die het onderzoek leidde, heeft op Instagram met een bijbelvers op de jongste ontwikkelingen gereageerd: ‘Maar laat het recht als water golven, en gerechtigheid als een immer vloeiende beek.’

Wall Street gaat vrijdag stevig in het rood. De Dow Jones verliest 1,35 procent, de Nasdaq 1,92 procent en de S&P 500 1,51 procent. De indexen zetten hun daling in meteen na de eerste berichten over de inbeschuldigingstelling van Flynn.

Partner Content