
Waar is de olympische gedachte in Fort Sotsji?
In het Russische Sotsji zijn sinds kort in de olympische geschiedenis ongeziene veiligheidsmaatregelen in werking getreden om de stad te beschermen tegen terroristische aanslagen zoals die in Volgograd. De olympische gedachte is ver te zoeken.
De missie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is om de zogenaamde ‘olympische gedachte’ uit te dragen, die hamert op vriendschap, solidariteit en een vredevolle samenwerking tussen verschillende nationaliteiten. Van vriendschap en solidariteit is bij de Olympische Winterspelen van Sotsji echter weinig sprake.
Na de twee terroristische aanslagen eind 2013 in Volgograd, een stad 700 km van Sotsji vandaan, neemt Rusland almaar drastischere veiligheidsmaatregelen. Het dreigement van de radicale moslimleider Dokoe Oemarov om de Spelen te dwarsbomen, heeft Rusland bijzonder ernstig genomen. Volgens Russische experts probeert de islamistische rebellie een klimaat van terreur te creëren voor de aankomst van de internationale atleten. Sotsji verandert voor twee maanden in een fort.
Welkom in Sotsji !
Ook met betrekking tot het transport wordt het de bezoeker niet makkelijk gemaakt. De meest recente veiligheidsmaatregel die Rusland nam, is het totale verbod op vloeistoffen op lijnvluchten richting Sotsji. Medicijnen, verzorgingsproducten en cosmetica mogen voor onbepaalde tijd niet meer mee in de handbagage.
Met de auto Sotsji binnenrijden, is bovendien geen optie. Elke bezoeker moet zijn voertuig buiten de stad parkeren. Zelfs auto’s die met de organisatie van de Spelen te maken hebben maar in een andere regio geregistreerd staan, hebben speciale toestemming nodig.
Dat geldt overigens ook voor verschillende zones. Om op bepaalde plaatsen te geraken, hebben bezoekers altijd een speciale pas nodig. Andere zones, zoals het nationale park, zijn dan weer helemaal verboden.
Oorlogsveteranen
In Sotsji zelf begint het zwaar geschut pas echt. 37.000 politieagenten en soldaten patrouilleren de stad en de olympische faciliteiten, een brigade van oorlogsveteranen patrouilleert de bergen. Speciale mechanismen worden ingezet om laagvliegende objecten uit de lucht te halen. 1500 brandweermannen en bodyguards beschermen de atleten en gasten, waarvoor ze 100 voer- en vliegtuigen ter beschikking krijgen. 5500 camera’s volgen iedereen op de voet en observatiedrones monitoren alles van bovenaf.
Alle inwoners en bezoekers worden bovendien nog op andere manieren gecontroleerd. Het telefoon- en internetverkeer wordt gevolgd, legaal verworven wapens in beslag genomen en woningen binnenstebuiten gekeerd. Iedere aanwezige is een potentiële dader.
Terug naar 1936?
Of zulke maatregelen de sfeer in Sotsji ten goede komen, valt te betwijfelen. In de stad zelf is op dit moment het enthousiasme voor de Spelen al stevig bekoeld. Als de bezoekers en atleten in de extreem bewaakte en gemonitorde regio binnenkomen, zal de feestvreugde mogelijk ook hen ontgaan. De grote focus op veiligheid fnuikt immers de idealistische waarden van de olympische gedachte.
Rusland hoopt dat de aandacht van toeschouwers tijdens de Winterspelen zelf naar de sport en het entertainment gaat. Want de geschiedenisboeken ingaan op dezelfde manier als de Olympische Zomerspelen van nazi-Duitsland in 1936, waar de olympische gedachte eveneens ver zoek was, is ongetwijfeld niet het streefdoel van Russisch president en sportliefhebber Vladimir Poetin.
De aanslagen in Volgograd – op 29 en 30 december – zijn overigens nog altijd niet opgeëist. Ze kostten het leven aan 34 mensen. De Russische ordediensten hebben in het noorden van de Kaukasus wel vijf leden van een ‘verboden internationale terreurorganisatie’ opgepakt. (LR)
Sotsji
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier