VS-Senaat verlengt verbod op plastic vuurwapens

Niet-opspoorbare plastic wapens bijven verboden in de VS. © REUTERS

De Amerikaanse Senaat heeft een 25 jaar oud verbod op plastic vuurwapens verlengd. Het is de eerste keer sinds de schietpartij in Connecticut vorig jaar dat er in de VS een wapenwet wordt goedgekeurd.

De wet gaat nu naar president Barack Obama, die de wet zal ondertekenen. Eerder, op 3 december, zette het Huis van Afgevaardigden al het licht op groen voor een verlening van het verbod met 10 jaar.

Bloedbad Connecticut

Het is de derde keer dat het verbod op plastic vuuwapens wordt verlengd. Het gaat om vuurwapens die niet worden opgemerkt door metaaldetectoren die onder meer op luchthavens, overheidsgebouwen en scholen staan.

Het is ook voor het eerst sinds de schietpartij op de Sandy Hook-school in Connecticut eind vorig jaar, waarbij 26 mensen omkwamen, dat er in de VS een – zij het bescheiden – wapenwet door het parlement geraakt. Eedere pogingen om wapenbezit te beperken na Sandy Hook en een aantal andere massaschietpartijen stuitten op verzet van de vuurwapenlobby en de Rpeublkkeinse partij.

3D-printers

Sommige senatoren probeerden het verbod nu uit te breiden naar wapens die gemaakt kunnen worden met 3D-printers. Sinds eerder dit jaar het eerst 3D-geprinte wapen, de Liberator, werd ontwikkeld en afgevuurd, is in de VS een hele discussie ontstaan over 3D-wapens. Die uitbreiding van het verbod werd echter tegengehouden door de republikeinse senatoren. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content