VS-Senaat beschermt homohuwelijk tegen Hooggerechtshof

Chuck Schumer op 29 november 2022, na de stemming. © Getty

De Amerikaanse Senaat nam dinsdag, met 61 stemmen versus 36, een wet aan die in het hele land het homohuwelijk moet beschermen, tegen uitspraken van het Hooggerechtshof.

‘Liefde is liefde en Amerikanen moeten kunnen trouwen met de persoon van wie ze houden’, reageerde de Amerikaanse president Joe Biden op de stemming.

Het is nu aan het Huis van Afgevaardigden, dat in juli al een vergelijkbare tekst goedkeurde, om opnieuw te stemmen over de gewijzigde wet. Verwacht wordt dat dit slechts een formaliteit is. Vervolgens zal Joe Biden de tekst ondertekenen.

De federale wet dwingt geen enkele Amerikaanse staat om paren van hetzelfde geslacht te laten trouwen, maar verplicht de staten wel om alle huwelijken te erkennen die legaal in een andere staat gesloten zijn. Ze beschermt ook de reeds bestaande huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht en geldt eveneens voor interraciale koppels.

Mensen van hetzelfde geslacht hebben sinds 2015 landelijk het recht om te trouwen in de Verenigde Staten, na een uitspraak van het toenmalige Hooggerechtshof, maar er wordt gevreesd dat het huidige Hooggerechtshof de uitspraak die dat garandeert terug kan draaien. Opperrechter Clarence Thomas noemde dat als mogelijkheid nadat het hof ook al het landelijk abortusrecht vernietigde. Het Hooggerechtshof wordt gedomineerd door conservatieve rechters.

De goedkeuring was voor sommige senatoren een emotioneel moment. De Democratische leider in de Senaat, Chuck Schumer, vocht tegen tranen terwijl hij uitlegde dat zijn dochter, die zwanger is en getrouwd met een vrouw, de voorbije maanden in angst had geleefd dat haar huwelijk ontbonden zou worden. ‘Ik wil dat ze hun kind opvoeden met alle liefde en zekerheid die elk kind verdient’.

Partner Content