VS: Republikeinen zetten door met rechtszaak tegen Obama

Voorzitter van het VS-Huis van Afgevaardigden John Boehner © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De Republikeinen in het Amerikaanse parlement drijven hun plan om president Barack Obama voor de rechter te slepen door. Ze vinden dat hij machtsmisbruik heeft gepleegd met de ziektewet.

De Republikeinen kondigden onlangs al aan dat ze Obama voor de rechter wilden slepen. Nu hebben ze ook bekendgemaakt wat ze hem precies aanwrijven.

Met name beschuldigen de Republikeinen Obama ervan dat hij zijn boekje te buiten is gegaan door een onderdeel van ‘Obamacare’, zijn nieuwe ziektewet, uit te stellen. Volgens de wet moesten bedrijven met meer dan 50 werknemers hun personeel verplicht ziekteverzekering aanbieden, en dat op straffe van sanctie. Toen dat problemen bleek op te leveren, besliste Obama om die sancties uit te stellen.

Obama zegt dat hij daar als president de bevoegdheid voor had. De Republikeinen vinden dan weer dat hij eigenhandig een door het parlement goedgekeurde wet veranderd heeft. Dat is machtsmisbruik, zeggen ze.

Dictator

“De huidige president gelooft dat hij de macht heeft om zijn eigen wetten te maken. Hij schept daar zelfs over op”, zei John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden (de Amerikaanse kamer van Volksvertegenwoordigers). “Als het Congres geen wetten maakt, zal hij dat zelf doen, zegt hij. In het geval van het werkgeversmandaat in de ziektewet is dat exact wat hij gedaan heeft.”

De Republikeinen beschuldigden Obama al lang van allerlei vormen van machtsmisbruik. Termen als ‘dictator’ en ’tiran’ worden daarbij niet geschuwd. Ze zijn bijvoorbeeld ook verontwaardigd dat hij werkvergunningen uitreikt aan sans-papiers die illegaal het land in gebracht werden als kinderen.

Dat de Republikeinen het opschorten van de sancties uit de ziektewet uitkiezen als doelwit, is overigens merkwaardig. Ze waren daar destijds zelf bijzonder heftig tegen en eisten dat ze afgeschaft zouden worden.

Theater

Voor de rechtszaak echt van start gaat, moet het Huis van Afgevaardigden zijn goedkeuring geven. Dat die er komt, lijdt weinig twijfel, want de Republikeinen hebben de in de meerderheid in dat halfrond.

Het Witte Huis en de Democraten in het Congres doen de rechtszaak af als theater in een tussentijds verkiezingsjaar. “Het is teleurstellend dat voorzitter Boehner en de Republikeinen besloten hebben om tijd en belastinggeld te verspillen aan een politieke stunt”, zei Josh Earnest, de woordvoerder van Obama.

Contraproductief

De Republikeinen moeten in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van November dit jaar overigens opletten dat ze zichzelf niet in de voet schieten met hun acties tegen Obamacare. Allerlei tekenen wijzen erop dat Obama’s nieuwe gezondheidswet aan populariteit wint.

Een nieuwe studie van het Commonwealth Fund, een in gezondheidszorg gespecialiseerd studiebureau in Washington, toonde deze week aan dat Obamacare ervoor gezorgd heeft dat het aantal Amerikanen zonder ziekteverzekering gedaald is van 20 tot 15 procent.

Een rapport van de thinktank Brookings Institution stelt dan weer dat de bijna 450 miljoen dollar die tot nog toe uitgegeven werd aan propaganda tegen Obamacare averechts werkt. Hoe meer er in elk van de vijftig VS-staten wordt uitgegeven aan anti-Obamacare-reclame, hoe meer mensen daar intekenen voor het nieuwe ziektestelsel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content