Albert Woodfox was samen met twee andere Afro-Amerikanen, Robert King en Herman Wallace, veroordeeld voor de moord op een gevangenisbewaker in 1972. Het trio was lid van de militante beweging Black Panthers en stond bekend als de 'Angola 3', omdat ze opgesloten werden in een van de gruwelijkste van het land, Angola, in de staat Louisiana.

Woodfox heeft steeds ontkend de moord op de bewaker te hebben gepleegd. Hij werd veroordeeld op basis van "indirect bewijs": getuigenissen van drie gevangenen. Kompaan King bracht dertig jaar in de isoleercel door vooraleer zijn veroordeling nietig werd verklaard. Herman Wallace werd in 2013 vrijgelaten nadat kanker bij hem was vastgesteld.

Woodfox kwam oorspronkelijk in de gevangenis op beschuldiging van gewapende overval.

Zijn vrijlating gebeurde nadat Woodfox een lagere aanklacht had aanvaard: doodslag en inbraak.

Bij het verlaten van de gevangenis werd hem gevraagd of hij, als hij een kon overdoen, iets anders zou doen, op de dag in 1972 dat de bewaker werd gedood. "Er zijn krachten waarover je geen controle hebt", zei hij, "er is niet veel wat je kunt doen".

(Belga/RR)

Albert Woodfox was samen met twee andere Afro-Amerikanen, Robert King en Herman Wallace, veroordeeld voor de moord op een gevangenisbewaker in 1972. Het trio was lid van de militante beweging Black Panthers en stond bekend als de 'Angola 3', omdat ze opgesloten werden in een van de gruwelijkste van het land, Angola, in de staat Louisiana. Woodfox heeft steeds ontkend de moord op de bewaker te hebben gepleegd. Hij werd veroordeeld op basis van "indirect bewijs": getuigenissen van drie gevangenen. Kompaan King bracht dertig jaar in de isoleercel door vooraleer zijn veroordeling nietig werd verklaard. Herman Wallace werd in 2013 vrijgelaten nadat kanker bij hem was vastgesteld.Woodfox kwam oorspronkelijk in de gevangenis op beschuldiging van gewapende overval. Zijn vrijlating gebeurde nadat Woodfox een lagere aanklacht had aanvaard: doodslag en inbraak. Bij het verlaten van de gevangenis werd hem gevraagd of hij, als hij een kon overdoen, iets anders zou doen, op de dag in 1972 dat de bewaker werd gedood. "Er zijn krachten waarover je geen controle hebt", zei hij, "er is niet veel wat je kunt doen".(Belga/RR)