VS: In Georgia mogen vuurwapens nu altijd en overal

Wapendracht © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de Amerikaanse Georgia is een wapenwet van kracht geworden die inwoners toelaat om bijna overal openlijk vuurwapens te dragen. De eerste dag leidde dat al tot een incident tussen twee wapenfanaten.

Door de zopas door gouverneur Nathaniel Deal ondertekende nieuwe wapenwet mogen inwoners van Georgia vanaf nu onder andere open en bloot met hun vuurwapen rondlopen in kerken, cafés, overheidsgebouwen en zelfs in bepaalde delen van luchthavens.

De wet is de meest verrgaande in de hele VS. Ook scholen krijgen de mogelijkheid om hun personeel wapens te laten dragen. Verdedigers van vrije wapendracht vinden het de beste wet ooit. Tegenstanders vinden het een staaltje van gevaarlijk extremisme.

“De wet zal Georgians beschermen die een achtergrondonderzoek hebben ondergaan om een legale vergunning voor wapendracht te verkrijgen”, zei gouverneur Deal bij de ondertekening. “Ruwweg 500.000 Georgians hebben zo’n vergunning. Deze wet geeft extra bescherming aan zij die het volgens het boekje gespeeld hebben. Zij kunnen zichzelf nu beter beschermen tegen degenen die dat niet gedaan hebben.”

Onder de tegenstanders van de nieuwe wet, is de Ebenezer Baptist Church in Atlanta, de kerk waar Martin Luther King destijds dominee was. “De boodschap is duidelijk”, zei de huidige dominee, Raphael Warnock, aan CNN: “Onze politici liggen onder de knoet bij de wapenlobby. Behalve de wapenlobby heeft niemand om deze wet gevraagd. Ik ken niet één predikant in de staat Goergia die is gaan lobbyen om mensen vuurwapens te laten meebrengen naar de kerk.

Incident

Critici vinden de nieuwe wet gevaarlijk. Zij zeggen dat ze zich onveilig voelen wanneer ze omringd worden door mensen met vuurwapens. Het is onmogelijk om een ‘good guy’ met een vuurwapen te onderscheiden van een ‘bad guy’ met een vuurwapen, stellen ze.

De eerste dag dat de wet van kracht werd, was er in de stad Valdosta, in het zuiden van de staat, meteen al een incident dat die bewering staafde.

Dat deed zich voor toen twee gewapende mannen oog in oog met elkaar kwamen te staan in een winkel, meldt de krant Valdosta Daily Times. Eén van de twee eiste dat de ander zijn identificatie en wapenvergunning zou laten zien. Toen die dat weigerde, trok hij zijn vuurwapen, zonder het evenwel op de andere man te richten.

De tweede man betaalde voor zijn aankopen, wandelde de winkel uit en belde de politie. De nieuwe wapenwet stipuleert dat burgers elkaars wapenvergunning niet mogen eisen. Ook de politie kan een gewapende burger niet dwingen om een vergunning voor te leggen.

De eerste man werd ingerekend voor het verstoren van de openbare orde, omdat hij zijn wapen getrokken had in de winkel. De politie nam het vuurwapen in beslag en stopte hem in de cel.

“Dit is een voorbeeld van mijn bezwaren tegen de nieuwe wet”, zei politiecommissaris Brian Childress aan de Valdosta Daily Times: “Burgers willen het recht in eigen handen nemen. Dat is iets wat wij niet zullen tolereren.”

Partner Content