VS en Rusland bereiken akkoord over chemische ontwapening Syrië

John Kerry en Sergej Lavrov © Belga
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De VS en Rusland zijn het eens geraakt over de chemische ontwapening van Syrië: Assad moet zijn wapenarsenaal binnen een week aangeven en moet de VN-wapeninspecteurs toegang geven tot zijn opslagruimtes voor chemische wapens.

John Kerry en Sergej Lavrov, de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland, zijn het na drie dagen onderhandelen in Genève eens geworden over de neutralisering van de chemische wapens in Syrië: Syrië moet zijn wapenarsenaal tegen volgende week aangeven en tegen midden 2014 wegvoeren of vernietigen. Het Russisch-Amerikaans akkoord moet wel nog worden goedgekeurd door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag.

Het regime van Bashar al-Assad beschikt volgens schattingen over zo’n duizend ton chemische wapens, waaronder het gifgas sarin en zenuwgassen als mosterdgas en VX. De VS en Rusland kwamen overeen dat Syrië dit wapenarsenaal binnen een week moet inventariseren en aangeven. Tegen midden 2014 zouden deze wapens weggevoerd of vernietigd moeten zijn.

Ook moet het land wapeninspecteurs van de VN toegang geven tot al zijn opslagruimtes voor chemische wapens, en dit met onmiddellijke ingang. Ten laatste in november moeten de internationale inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) ter plaatse zijn.

De VS en Rusland gunnen Assad dus nog een kans om zijn chemisch arsenaal op te geven. Grijpt hij deze kans niet, dan overweegt de VN-veiligheidsraad maatregelen krachtens hoofdstuk 7 van het VN-verdrag, dat het gebruik van militaire actie of andere strafmaatregelen mogelijk maakt, aldus John Kerry. Ook Amerikaans president Barack Obama heeft benadrukt dat militaire aanvallen nog steeds tot de mogelijkheden behoren. Dat heeft hij gezegd in zijn wekelijkse toespraak tot de natie.

Sergej Lavrov zegt echter dat er op dit moment nog geen sprake is van een militaire ingreep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content