De strengere abortuswet past in een serie maatregelen in Amerikaanse staten met conservatieve meerderheid.

De staat Indiana was vorig jaar een pionier met een wet die 'religieuze vrijheid' zou stellen boven het verbod op discriminatie. De wet was bedoeld om de horeca onder meer te beschutten tegen 'de verplichting' om voor homohuwelijken te moeten werken, of holebi's in dienst te nemen of te bedienen, maar wekte zoveel protest, en dreigementen met boycotten van bedrijven en organisaties, dat ze na korte tijd weer werd ingetrokken. De Republikeinse gouverneur Mike Pence zag naderhand zijn populariteit tanen. Met een nipte verkiezingsrace in het vooruitzicht heeft hij eind vorige maand een nieuwe, strenge abortuswet ondertekend.

Abortus is voortaan verboden als de ingreep gebeurt omwille van geslacht, huidskleur en -vooral - handicap.

De wet schrijft ook voor dat vrouwen foetussen moeten begraven of cremeren. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert bestraffing.

En het is op basis van die laatste clausule dat door een anonieme vrouw uit Indiana een facebookpagina werd ingericht. Ze heeft ook een hashtag voorzien, die zoals de pagina gaat onder: PeriodsForPence.

'Geen risico nemen'

De anonieme oprichter van de Facebookpagina zegt het zo:

"Je moet hem (Pence) zeker over je menstruatie inlichten, aangezien hij zo geïnteresseerd is. Het zal slechts een paar minuten per dag vergen".

Waarom moet de gouverneur op de hoogte gesteld worden van de menstruatiecyclus? "Bevruchte eitjes kunnen gedurende de maandstonden uitgestoten worden zonder dat de vrouw zelfs maar weet" dat ze zwanger is. "Ik zou het echt erg vinden dat een mede-inwoonster van Indiana een boete riskeert als ze zich niet op de juiste manier ontdoet van het bevruchte ei of vergeet het te rapporteren. Gewoon om alles te voorzien moeten we misschien onze maandstonden aan de diensten van de gouverneur melden".

Vrouwen reageerden volgens The New York Times massaal op de oproep. Sommigen nodigen de gouverneur uit voor hun bezoek aan de gynaecoloog, of brengen hem op de hoogte als ze een tampon inbrengen, lichten hem in over de krampen die ze voelen. Een vrouw (zie hoger) vergeleek de wet met de veel laksere wapenwetten. "Je zou mijn vagina niet proberen te reguleren als ze kogels afvuurde".

De reacties op de nieuwe wet zijn verdeeld. Anti-abortusgroepen juichen de verstrenging toe, terwijl Planned Parenthood, dat abortussen uitvoert, de wet juridisch aanvecht.

De strengere abortuswet past in een serie maatregelen in Amerikaanse staten met conservatieve meerderheid.De staat Indiana was vorig jaar een pionier met een wet die 'religieuze vrijheid' zou stellen boven het verbod op discriminatie. De wet was bedoeld om de horeca onder meer te beschutten tegen 'de verplichting' om voor homohuwelijken te moeten werken, of holebi's in dienst te nemen of te bedienen, maar wekte zoveel protest, en dreigementen met boycotten van bedrijven en organisaties, dat ze na korte tijd weer werd ingetrokken. De Republikeinse gouverneur Mike Pence zag naderhand zijn populariteit tanen. Met een nipte verkiezingsrace in het vooruitzicht heeft hij eind vorige maand een nieuwe, strenge abortuswet ondertekend.Abortus is voortaan verboden als de ingreep gebeurt omwille van geslacht, huidskleur en -vooral - handicap.De wet schrijft ook voor dat vrouwen foetussen moeten begraven of cremeren. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert bestraffing.En het is op basis van die laatste clausule dat door een anonieme vrouw uit Indiana een facebookpagina werd ingericht. Ze heeft ook een hashtag voorzien, die zoals de pagina gaat onder: PeriodsForPence. De anonieme oprichter van de Facebookpagina zegt het zo: "Je moet hem (Pence) zeker over je menstruatie inlichten, aangezien hij zo geïnteresseerd is. Het zal slechts een paar minuten per dag vergen".Waarom moet de gouverneur op de hoogte gesteld worden van de menstruatiecyclus? "Bevruchte eitjes kunnen gedurende de maandstonden uitgestoten worden zonder dat de vrouw zelfs maar weet" dat ze zwanger is. "Ik zou het echt erg vinden dat een mede-inwoonster van Indiana een boete riskeert als ze zich niet op de juiste manier ontdoet van het bevruchte ei of vergeet het te rapporteren. Gewoon om alles te voorzien moeten we misschien onze maandstonden aan de diensten van de gouverneur melden".Vrouwen reageerden volgens The New York Times massaal op de oproep. Sommigen nodigen de gouverneur uit voor hun bezoek aan de gynaecoloog, of brengen hem op de hoogte als ze een tampon inbrengen, lichten hem in over de krampen die ze voelen. Een vrouw (zie hoger) vergeleek de wet met de veel laksere wapenwetten. "Je zou mijn vagina niet proberen te reguleren als ze kogels afvuurde".De reacties op de nieuwe wet zijn verdeeld. Anti-abortusgroepen juichen de verstrenging toe, terwijl Planned Parenthood, dat abortussen uitvoert, de wet juridisch aanvecht.