VS: zuidelijke wetten maken discriminatie van holebi’s en transgenders mogelijk

Gouvernor Phil Bryant van Mississippi © REUTERS

Nadat vorig jaar het holebihuwelijk in de VS mogelijk werd, zijn een aantal zuidelijke staten nu in de weer om ‘wetten van religieuze vrijheid’ of ‘wetten van gewetensvrijheid’ uit te vaardigden die discriminatie van holebi’s en transgenders mogelijk maken.

In de conservatieve staat Mississippi ondertekende gouverneur Phil Bryant dinsdag een wet die mensen de mogelijkheid geeft “hun geweten te volgen” en te discrimineren als hun gedrag maar in overeenstemming is met twee uitgangspunten: dat het huwelijk een zaak is tussen man en vrouw, en dat mensen hun geslacht van bij de geboorte hebben en behouden.

Over de concrete gevolgen van de wet lopen de meningen uiteen. Volgens de gouverneur zal een horecaondernemer geen holebiklanten kunnen weigeren, maar wel kunnen weigeren een holebihuwelijksfeest te laten houden in de zaak.

Maar volgens tegenstanders zal de wet veel verregaander geïnterpreteerd kunnen worden.

De wet is ongewoon in die zin dat wetgeving doorgaans discriminatie tegengaat. Deze wet wil discriminatie, door mensen die hun religieuze gevoeligheden belaagd zien, of die gewetensproblemen hebben, juist mogelijk maken.

In Mississippi hebben voortaan kerken, ngo’s, ondernemingen, en individuen in overheidsdienst het recht deze wet in te roepen. De overheid moet wel, als individuen diensten weigeren, deze diensten (met name het holebihuwelijk) door anderen laten verstrekken.

Toiletkeuze

De wet in Mississippi volgt op een gelijkaardige, zelfs uitgebreider wet, die van kracht werd in North Carolina. Daar schoten de wetgevers in actie nadat de stad Charlotte anti-discriminatiewetgeving had goedgekeurd die het mogelijk maakte voor transgenders om het publiek toilet van hun voorkeur te betreden. Vorige maand maakten de volksvertegenwoordigers van de staat dat initiatief van Charlotte ongedaan, en onmogelijk, in een verordening die onder meer expliciet stelde dat mensen geen publiek toilet mogen betreden dat niet overeenkomt met het geslacht van hun geboorte. De gouverneur van North Caroline, Pat McCrory, tekende niet alleen dit initiatief, hij prees het om het nodig was om “een einde te stellen aan deze inbreuk op elementaire privacy en etiquette” in Charlotte.

Na deze verordening liet financiële online-betalingsgigant PayPal weten dat ze niet doorgaat met plannen om een kantoor te bouwen in Charlotte. Daar zouden 400 mensen gaan werken.

Ook in de staat Georgia lag een gelijkaardige wet ter tafel, maar daar weigerde de gouverneur ze te ondertekenen. In Georgia zijn belangrijke filmstudio’s en filmproducenten als Disney hadden ermee gedreigd niet langer in de staat te zullen werken als de discriminerende maatregelen van kracht zouden worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content