Hij zal vrijdag bij het begin van een hoorzitting in Washington D.C. schuldig pleiten aan samenzwering tegen de VS en samenzwering om de rechtsgang te belemmeren, meldt aanklager Andrew Weissman vrijdagochtend volgens de Amerikaanse media. Hij heeft ook zijn medewerking beloofd aan het onderzoek van Robert Mueller.

Volgens een woordvoerder van het kantoor van Mueller, heeft de speciale aanklager de strafrechtelijke aanklacht tegen Manafort omgevormd tot een schikking ('plea agreement').

Het nieuws over de schikking komt er drie dagen voor de geplande samenstelling van jury voor Manaforts tweede proces. De schikking bestaat erin dat Manafort schuldig pleit aan de twee klachten rond samenzwering. Vijf andere klachten tegen hem zoals het witwassen van geld, belastingfraude, het niet aangeven van buitenlandse bankrekeningen, het schenden van de federale lobbywetgeving en het liegen tegen het ministerie van Justitie, vervallen.

Volgens ABC News riskeerde Manafort enkel voor het witwassen van geld al tot 20 jaar cel, terwijl de twee klachten waaraan hij schuldig zal pleiten, hem telkens vijf jaar cel kunnen opleveren.

Manafort heeft volgens de Amerikaanse media ook zijn medewerking beloofd aan het onderzoek van Mueller naar de mogelijke Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016 en de banden tussen de Trump-campagne en Rusland.

De medewerking van Manafort aan het onderzoek van Mueller zou president Trump wel eens zuur kunnen opbreken. Manafort was een spilfiguur binnen de Trump-campagne, tot hij in augustus 2016 ontslag nam. Hij was onder vuur komen te liggen na de publicatie van documenten waaruit bleek dat hij tussen 2007 en 2012 miljoenen dollars had ontvangen van de als pro-Russisch beschouwde Partij van de Regio's in Oekraïne.

Ook zou hij verschillende keren contact gehad hebben met Russische contacten. Manafort werd voor de rechtbank in Virginia tijdens een eerste proces al schuldig bevonden aan verschillende aanklachten rond financiële fraude, voor feiten die zich afspeelden voor de verkiezingscampagne. Hij riskeert daarvoor 7 tot 10 jaar cel.

Het ging om het eerste proces dat plaatsvond in het zog van het Mueller-onderzoek.

President Trump heeft het Rusland-onderzoek steeds afgeschilderd als een heksenjacht. En hoewel het Witte Huis zich gedistantieerd heeft van Manafort, tweette Trump na Manaforts proces in Virginia dat hij 'medelijden heeft met Paul Manafort en zijn geweldige familie'. 'Justitie heeft onder meer een 12 jaar oude belastingzaak opgerakeld, hem enorm onder druk gezet, maar hij heeft - in tegenstelling tot Michael Cohen - geen verhalen uitgevonden om een 'akkoord' te sluiten. Ik heb zoveel respect voor een moedig man!'

Hij zal vrijdag bij het begin van een hoorzitting in Washington D.C. schuldig pleiten aan samenzwering tegen de VS en samenzwering om de rechtsgang te belemmeren, meldt aanklager Andrew Weissman vrijdagochtend volgens de Amerikaanse media. Hij heeft ook zijn medewerking beloofd aan het onderzoek van Robert Mueller.Volgens een woordvoerder van het kantoor van Mueller, heeft de speciale aanklager de strafrechtelijke aanklacht tegen Manafort omgevormd tot een schikking ('plea agreement'). Het nieuws over de schikking komt er drie dagen voor de geplande samenstelling van jury voor Manaforts tweede proces. De schikking bestaat erin dat Manafort schuldig pleit aan de twee klachten rond samenzwering. Vijf andere klachten tegen hem zoals het witwassen van geld, belastingfraude, het niet aangeven van buitenlandse bankrekeningen, het schenden van de federale lobbywetgeving en het liegen tegen het ministerie van Justitie, vervallen. Volgens ABC News riskeerde Manafort enkel voor het witwassen van geld al tot 20 jaar cel, terwijl de twee klachten waaraan hij schuldig zal pleiten, hem telkens vijf jaar cel kunnen opleveren. Manafort heeft volgens de Amerikaanse media ook zijn medewerking beloofd aan het onderzoek van Mueller naar de mogelijke Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016 en de banden tussen de Trump-campagne en Rusland. De medewerking van Manafort aan het onderzoek van Mueller zou president Trump wel eens zuur kunnen opbreken. Manafort was een spilfiguur binnen de Trump-campagne, tot hij in augustus 2016 ontslag nam. Hij was onder vuur komen te liggen na de publicatie van documenten waaruit bleek dat hij tussen 2007 en 2012 miljoenen dollars had ontvangen van de als pro-Russisch beschouwde Partij van de Regio's in Oekraïne. Ook zou hij verschillende keren contact gehad hebben met Russische contacten. Manafort werd voor de rechtbank in Virginia tijdens een eerste proces al schuldig bevonden aan verschillende aanklachten rond financiële fraude, voor feiten die zich afspeelden voor de verkiezingscampagne. Hij riskeert daarvoor 7 tot 10 jaar cel. Het ging om het eerste proces dat plaatsvond in het zog van het Mueller-onderzoek. President Trump heeft het Rusland-onderzoek steeds afgeschilderd als een heksenjacht. En hoewel het Witte Huis zich gedistantieerd heeft van Manafort, tweette Trump na Manaforts proces in Virginia dat hij 'medelijden heeft met Paul Manafort en zijn geweldige familie'. 'Justitie heeft onder meer een 12 jaar oude belastingzaak opgerakeld, hem enorm onder druk gezet, maar hij heeft - in tegenstelling tot Michael Cohen - geen verhalen uitgevonden om een 'akkoord' te sluiten. Ik heb zoveel respect voor een moedig man!'