Gastland Japan beloofde een som van 1,5 miljard euro om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan in de ontwikkelingslanden. De Europese Unie zal slechts 1 miljoen euro vrijmaken om deze landen bij te staan in de uitbouw van beschermde natuurgebieden.

Topambtenaar bij de Europese Commissie Karl Falkenberg erkent dat het om een beperkt bedrag gaat, maar benadrukt dat de Europese Unie Nagoya niet ziet als een "fondsentop". Het bedrag maakt deel uit van grotere Europese inspanningen rond biodiversiteit.

Falkenberg zegt dat er al veel gebeurt. Sinds 2002 voorzien de EU en de 27 lidstaten samen 1 miljard euro per jaar voor concrete projecten. De schijf van 1 miljoen euro past binnen die continue steun. Bovendien kijkt de Europese Unie tegen de achtergrond van de huidige financiële crisis vooral naar de private sector voor een bijdrage.

Compromisbereidheid

Op dit moment stokken de gesprekken in Nagoya nog steeds op een aantal cruciale punten. Het Belgisch EU-voorzitterschap en de Europese Commissie drongen woensdag aan op compromisbereidheid bij alle delegaties.

Het belangrijkste knelpunt is het ABS-protocol, waarover al sinds 2002 wordt onderhandeld. Het protocol moet zorgen voor een eerlijke en verzekerde toegang tot zeldzame soorten. Ontwikkelingslanden staan er echter op dat er ook compensaties worden voorzien voor 'gestolen genetische rijkdommen' uit het verleden. Deze eis stuit op heel wat weerstand bij de overige delegaties.

Joke Schauvliege verzekerde dat ze de komende dagen als EU-voorzitter alles in het werk zal stellen om de gesprekken weer vlot te trekken. Ze hoopt tegen vrijdag tot een akkoord te komen.

Gastland Japan beloofde een som van 1,5 miljard euro om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan in de ontwikkelingslanden. De Europese Unie zal slechts 1 miljoen euro vrijmaken om deze landen bij te staan in de uitbouw van beschermde natuurgebieden. Topambtenaar bij de Europese Commissie Karl Falkenberg erkent dat het om een beperkt bedrag gaat, maar benadrukt dat de Europese Unie Nagoya niet ziet als een "fondsentop". Het bedrag maakt deel uit van grotere Europese inspanningen rond biodiversiteit. Falkenberg zegt dat er al veel gebeurt. Sinds 2002 voorzien de EU en de 27 lidstaten samen 1 miljard euro per jaar voor concrete projecten. De schijf van 1 miljoen euro past binnen die continue steun. Bovendien kijkt de Europese Unie tegen de achtergrond van de huidige financiële crisis vooral naar de private sector voor een bijdrage. Compromisbereidheid Op dit moment stokken de gesprekken in Nagoya nog steeds op een aantal cruciale punten. Het Belgisch EU-voorzitterschap en de Europese Commissie drongen woensdag aan op compromisbereidheid bij alle delegaties. Het belangrijkste knelpunt is het ABS-protocol, waarover al sinds 2002 wordt onderhandeld. Het protocol moet zorgen voor een eerlijke en verzekerde toegang tot zeldzame soorten. Ontwikkelingslanden staan er echter op dat er ook compensaties worden voorzien voor 'gestolen genetische rijkdommen' uit het verleden. Deze eis stuit op heel wat weerstand bij de overige delegaties. Joke Schauvliege verzekerde dat ze de komende dagen als EU-voorzitter alles in het werk zal stellen om de gesprekken weer vlot te trekken. Ze hoopt tegen vrijdag tot een akkoord te komen.