Het vluchtelingenkamp op het Papoea-Nieuw-Guineese eiland Manus - waarin op zijn hoogtepunt 1.353 migranten werden gevestigd - sluit dinsdag om 17 uur lokale tijd definitief de deuren. De vluchtelingen die er nog verblijven, worden overgebracht naar voorlopige opvangplaatsen in Lorengau, de grootste stad op Manus. Ongeveer 600 vluchtelingen weigeren het kamp echter te verlaten, onder meer uit angst aangevallen te worden door de lokale bevolking.

Op een aankondiging die in het kamp is uitgehangen, staat dat er na de sluiting om 17 uur geen elektriciteit en water meer zal zijn en dat er ook geen eten meer geserveerd zal worden, zelfs al kiezen mensen om te blijven. Bovendien zal al het personeel ook meteen vertrekken.

De beslissing krijgt heel wat kritiek van de Australische oppositie. 'Meer dan 600 mensen afsnijden van drinkbaar water is een misdaad tegen de menselijkheid', zegt Nick McKim, senator voor de Groenen. 'Er is ook geen eten, behalve wat de vluchtelingen de voorbije dagen opzij hebben gelegd.'

De vluchtelingen die willen blijven, zullen met de hulp van mensenrechtenadvocaten gerechtelijke stappen ondernemen, luidt het.

Het vluchtelingenkamp op het Papoea-Nieuw-Guineese eiland Manus - waarin op zijn hoogtepunt 1.353 migranten werden gevestigd - sluit dinsdag om 17 uur lokale tijd definitief de deuren. De vluchtelingen die er nog verblijven, worden overgebracht naar voorlopige opvangplaatsen in Lorengau, de grootste stad op Manus. Ongeveer 600 vluchtelingen weigeren het kamp echter te verlaten, onder meer uit angst aangevallen te worden door de lokale bevolking. Op een aankondiging die in het kamp is uitgehangen, staat dat er na de sluiting om 17 uur geen elektriciteit en water meer zal zijn en dat er ook geen eten meer geserveerd zal worden, zelfs al kiezen mensen om te blijven. Bovendien zal al het personeel ook meteen vertrekken. De beslissing krijgt heel wat kritiek van de Australische oppositie. 'Meer dan 600 mensen afsnijden van drinkbaar water is een misdaad tegen de menselijkheid', zegt Nick McKim, senator voor de Groenen. 'Er is ook geen eten, behalve wat de vluchtelingen de voorbije dagen opzij hebben gelegd.' De vluchtelingen die willen blijven, zullen met de hulp van mensenrechtenadvocaten gerechtelijke stappen ondernemen, luidt het.