Eerste Brits transport van asielzoekers naar Rwanda op valreep gestopt

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel en Boris Johnson, de architecten van het plan om migranten naar Rwanda te sturen. © belga

Het Europees Mensenrechtenhof hield dinsdag de uitwijzing tegen van een van de zeven migranten die Londen op een eerste hervestigingsvlucht naar Rwanda wilde zetten. De voor dinsdagavond geplande vlucht kon daardoor niet vertrekken.

De migranten, die asiel aangevraagd hadden, werden van het vertrekkensklare vliegtuig gehaald.

‘Niemand vertrekt naar Rwanda’, meldde vluchtelingenorganisatie Care4Calais via Twitter, ‘Het laatste ticket is geannuleerd’.
Een Britse rechter had eerder geoordeeld dat de vlucht kon vertrekken, met aan boord zeven migranten die illegaal het VK waren binnengekomen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) liet dinsdag echter weten dat het een ‘urgente tussentijdse beslissing’ had genomen over één van de zeven, een Iraakse man. Door de uitspraak mag de man drie weken langer in het Verenigd Koninkrijk blijven. Het Hof liet weten dat dergelijke beslissingen enkel genomen worden wanneer de betrokkenen een risico lopen op ‘onomkeerbare schade’, meldt BBC.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten


Uiteindelijk worden de zes overige migranten dus ook niet naar Rwanda gebracht. Volgens persagentschap PA zou de regering momenteel niet tegen de beslissing van het EHRM in beroep kunnen gaan.

Eerder dit jaar kwamen Londen en Kigali overeen dat vluchtelingen die clandestien via het Kanaal in het Verenigd Koninkrijk aankwamen naar Rwanda gestuurd kunnen worden. In ruil betaalt Londen goed 140 miljoen euro. De plannen leidden al snel tot een storm van protest, van de Church of England, de Verenigde Naties en naar verluidt ook van kroonprins Charles. Toch zette de regering van Boris Johnson door met de plannen. De regering in Londen wil onder meer met deze maatregel voorkomen dat migranten vanuit Frankrijk de gevaarlijke overtocht over het Kanaal wagen.

Het aantal vluchtelingen op de eerste vlucht lag aanvankelijk op 130, maar een hele reeks juridische procedures perkte dat aantal fors in. Voor de uitspraak van het Hof zouden er nog zeven migranten vertrekken, maar uiteindelijk bleef het vliegtuig aan de grond.

Minister Patel: ‘Asiel moet gebaseerd zijn op noodzaak’

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zegt teleurgesteld te zijn dat de vlucht niet kon vertrekken, maar dat ze ‘niet afgeschrikt wordt om het juiste te doen. Ons juridisch team bekijkt alle beslissingen over deze vlucht en de voorbereidingen voor de volgende vlucht beginnen nu.’


Ze zegt ook dat het ‘erg verrassend’ is dat het Mensenrechtenhof is tussengekomen, ondanks verschillende successen voor de Britse rechtbanken. Toch had Londen met andere uitzettingsvluchten gelijkaardige juridische tegenstand ‘en veel mensen die van deze vlucht werden gehaald zullen op de volgende gezet worden’, aldus Patel, die benadrukt dat ze ‘altijd gezegd had dat dit beleid niet gemakkelijk te realiseren zou zijn’.


‘Toegang tot het Britse asielsysteem moet gebaseerd zijn op noodzaak, niet op de mogelijkheid om mensensmokkelaars te betalen. Het huidige systeem wordt steeds meer belast, de kosten voor de belastingbetaler stijgen en de gevallen van flagrant misbruik nemen toe, en het Britse volk heeft er terecht genoeg van’, aldus Patel nog in haar reactie op de afgeschafte vlucht.

‘Niet ontmoedigd’

De Rwandese regering heeft woensdag gezegd dat ze ‘niet ontmoedigd’ is door de annulatie van een vlucht die migranten van Groot-Brittannië naar Rwanda moest uitzetten. Ze voegde eraan toe dat ze achter dit partnerschap blijft staan. De vlucht werd dinsdag afgelast als gevolg van gerechtelijke procedures.

‘We zijn niet ontmoedigd door deze ontwikkelingen. Rwanda zal zich ten volle blijven inzetten om dit partnerschap te doen werken’, zei regeringswoordvoerster Yolande Makolo. ‘Rwanda houdt zich klaar om aankomende migranten op te vangen en om hen veiligheid en kansen in ons land te bieden’, voegde ze eraan toe.

Partner Content