Dat zei VN-mensenrechtenhoofd Navi Pillay . Ze sprak van een lijst met Assad en andere verdachten. Voor de misdaden zou "op het allerhoogste niveau, het staatshoofd incluis" toestemming zijn gegeven. De onderzoekers van de VN hebben eerder gezegd dat zij bewijs hadden voor betrokkenheid van de "hoogste kringen", maar de naam van Assad werd niet eerder genoemd.

De onderzoekers van de VN doen hun werk onafhankelijk van Pillay. Zij hebben een geheime lijst met verdachten in bewaring gegeven, voor het geval dat de verdachten zich ooit voor de rechter moeten verantwoorden, voor onder meer marteling en slachtpartijen.

Ongezien lijden

VN-gezant voor vluchtelingen António Guterres zei maandag dat de burgeroorlog in Syrië menselijk lijden veroorzaakt van ongekende omvang. 'Het niveau van menselijk lijden waarvan ik getuige ben in de Syriëcrisis, is niet te vergelijken met iets dat ik tijdens mijn leven heb gezien.'

Na twee jaar oorlog in Syrië zijn 100.000 doden gevallen en zijn 6,5 miljoen Syriërs op de vlucht geslagen. Dat is de grootste vluchtelingenstroom van de afgelopen twintig jaar. (Elsevier/ShariDeira/TV)

Dat zei VN-mensenrechtenhoofd Navi Pillay . Ze sprak van een lijst met Assad en andere verdachten. Voor de misdaden zou "op het allerhoogste niveau, het staatshoofd incluis" toestemming zijn gegeven. De onderzoekers van de VN hebben eerder gezegd dat zij bewijs hadden voor betrokkenheid van de "hoogste kringen", maar de naam van Assad werd niet eerder genoemd.De onderzoekers van de VN doen hun werk onafhankelijk van Pillay. Zij hebben een geheime lijst met verdachten in bewaring gegeven, voor het geval dat de verdachten zich ooit voor de rechter moeten verantwoorden, voor onder meer marteling en slachtpartijen.VN-gezant voor vluchtelingen António Guterres zei maandag dat de burgeroorlog in Syrië menselijk lijden veroorzaakt van ongekende omvang. 'Het niveau van menselijk lijden waarvan ik getuige ben in de Syriëcrisis, is niet te vergelijken met iets dat ik tijdens mijn leven heb gezien.'Na twee jaar oorlog in Syrië zijn 100.000 doden gevallen en zijn 6,5 miljoen Syriërs op de vlucht geslagen. Dat is de grootste vluchtelingenstroom van de afgelopen twintig jaar. (Elsevier/ShariDeira/TV)