Er loopt een vooronderzoek naar de 35-jarige voorzitter van het parlement, die gesteund wordt door de Verenigde Staten, vanwege 'acties die de vrede in de republiek hebben geschaad', aldus Moreno. Tot het onderzoek rond is, mag Guaidó het land niet verlaten en worden zijn bankrekeningen bevroren. Het Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank in Venezuela, is getrouw aan de socialistische partij van Maduro, die alle leden ervan heeft benoemd.

Het Witte Huis had eerder op de dag Venezuela gewaarschuwd. 'Wie de democratie probeert te saboteren en Guaidó aanpakt, zal de gevolgen dragen', tweette John Bolton, Nationaal Veiligheidsadviseur van de Republikeinse president Donald Trump. 'Het enige antwoord van het regime is vervolging, repressie', zei Guaidó zelf aan de pers. Hij deed een oproep aan het gerecht. 'U hoeft zichzelf niet op te offeren voor de usurpator (Maduro, nvdr.) en zijn bende.'

De Verenigde Staten opperden dinsdag de mogelijkheid van nieuwe sancties tegen president Nicolas Maduro, om die verder te verzwakken. Maandag had de VS al sancties uitgevaardigd tegen oliebedrijf PDVSA, een pijler van de Venezolaanse economie.

Er loopt een vooronderzoek naar de 35-jarige voorzitter van het parlement, die gesteund wordt door de Verenigde Staten, vanwege 'acties die de vrede in de republiek hebben geschaad', aldus Moreno. Tot het onderzoek rond is, mag Guaidó het land niet verlaten en worden zijn bankrekeningen bevroren. Het Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank in Venezuela, is getrouw aan de socialistische partij van Maduro, die alle leden ervan heeft benoemd. Het Witte Huis had eerder op de dag Venezuela gewaarschuwd. 'Wie de democratie probeert te saboteren en Guaidó aanpakt, zal de gevolgen dragen', tweette John Bolton, Nationaal Veiligheidsadviseur van de Republikeinse president Donald Trump. 'Het enige antwoord van het regime is vervolging, repressie', zei Guaidó zelf aan de pers. Hij deed een oproep aan het gerecht. 'U hoeft zichzelf niet op te offeren voor de usurpator (Maduro, nvdr.) en zijn bende.' De Verenigde Staten opperden dinsdag de mogelijkheid van nieuwe sancties tegen president Nicolas Maduro, om die verder te verzwakken. Maandag had de VS al sancties uitgevaardigd tegen oliebedrijf PDVSA, een pijler van de Venezolaanse economie.