PDVSA wordt gesanctioneerd omdat het een "'corruptievehikel' is, zo melden de VS. De raffinaderij Citgo, een filiaal van PDVSA in de Verenigde Staten, zal wel kunnen blijven functioneren. De financiële transacties van de dochterondernemingen moeten wel gebeuren via een geblokkeerde rekening, verduidelijkt de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.

'Ik heb precieze instructies gegeven aan de voorzitter van PDVSA om politieke en juridische actie te ondernemen bij Amerikaanse en internationale rechtbanken, om de eigendom en rijkdom van Citgo te beschermen', zei Maduro op de staatstelevisie als reactie op de sancties.

'Via deze maatregel willen ze het bedrijf Citgo stelen van ons Venezolanen. Opgepast Venezuela! De Verenigde Staten hebben vandaag het pad gekozen om het bedrijf Citgo van Venezuela te stelen, een illegaal pad', zei Maduro op een ceremonie waarop hij Venezolaanse diplomaten ontving die teruggekeerd waren uit de VS. Dat gebeurde nadat de diplomatieke banden tussen Washington en Caracas verbroken werden.

De VS roepen het Venezolaanse leger op om een 'vreedzame machtsoverdracht' te aanvaarden. In Venezuela zijn de voorbije dagen honderdduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen president Nicolas Maduro. De Venezolaanse president werd op 10 januari beëdigd voor een tweede ambtstermijn.

Maar woensdag heeft opposant en voorzitter van het parlement Juan Guaido zichzelf uitgeroepen tot interim-president van Venezuela. De VS, Canada, Israël en verscheidene Zuid-Amerikaanse landen scharen zich achter de interim-president, maar het leger steunt Maduro.

PDVSA wordt gesanctioneerd omdat het een "'corruptievehikel' is, zo melden de VS. De raffinaderij Citgo, een filiaal van PDVSA in de Verenigde Staten, zal wel kunnen blijven functioneren. De financiële transacties van de dochterondernemingen moeten wel gebeuren via een geblokkeerde rekening, verduidelijkt de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. 'Ik heb precieze instructies gegeven aan de voorzitter van PDVSA om politieke en juridische actie te ondernemen bij Amerikaanse en internationale rechtbanken, om de eigendom en rijkdom van Citgo te beschermen', zei Maduro op de staatstelevisie als reactie op de sancties.'Via deze maatregel willen ze het bedrijf Citgo stelen van ons Venezolanen. Opgepast Venezuela! De Verenigde Staten hebben vandaag het pad gekozen om het bedrijf Citgo van Venezuela te stelen, een illegaal pad', zei Maduro op een ceremonie waarop hij Venezolaanse diplomaten ontving die teruggekeerd waren uit de VS. Dat gebeurde nadat de diplomatieke banden tussen Washington en Caracas verbroken werden. De VS roepen het Venezolaanse leger op om een 'vreedzame machtsoverdracht' te aanvaarden. In Venezuela zijn de voorbije dagen honderdduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen president Nicolas Maduro. De Venezolaanse president werd op 10 januari beëdigd voor een tweede ambtstermijn. Maar woensdag heeft opposant en voorzitter van het parlement Juan Guaido zichzelf uitgeroepen tot interim-president van Venezuela. De VS, Canada, Israël en verscheidene Zuid-Amerikaanse landen scharen zich achter de interim-president, maar het leger steunt Maduro.