"Sinds het begin heb ik gevochten voor een pro-Europees Oostenrijk", zo verklaarde de vroegere voorzitter van de Oostenrijkse groenen zondag op televisie.

De groene kandidaat Van der Bellen haalde de verkiezingsoverwinning binnen met 53,3 procent van de stemmen, blijkt uit een projectie van de openbare zender ORF met een foutenmarge van 1,0 procent. Zijn 45-jarige uitdager van de uiterst rechtse partij FPÖ Norbert Hofer, die zijn nederlaag al heeft toegegeven, zou genoegen moeten nemen met 46,7 procent.

De 72-jarige professor wil als president naar eigen zeggen 'de waarden van gelijkheid, vrijheid en solidariteit' verdedigen. Na het brexit-referendum en de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president wordt in Europa opgelucht gereageerd dat de kandidaat van uiterst rechts het niet gehaald heeft.

"Op een moment dat we geconfronteerd worden met vele moeilijk uitdagingen is de blijvende constructieve bijdrage van Oostenrijk aan gedeelde Europese oplossingen en aan het behoud van de Europese eenheid van primordiaal belang", zo stelt Europees president Donald Tusk in een mededeling.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, spreekt van 'een zware nederlaag van het nationalisme en anti-Europees populisme'.

Premier Charles Michel heeft Alexander Van der Bellen zondagavond gefeliciteerd met zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen in Oostenrijk. "België en Oostenrijk onderhouden uitstekende bilaterale betrekkingen. Ik hoop dat we onze samenwerking kunnen voortzetten, met name binnen de Europese Raad, die met veel uitdagingen wordt geconfronteerd, zoals het economische herstel, maar ook de kwesties rond veiligheid en migratie", zegt Michel in Tunis, waar hij met de Benelux-premiers op gemeenschappelijke missie is. (Belga/BO)

"Sinds het begin heb ik gevochten voor een pro-Europees Oostenrijk", zo verklaarde de vroegere voorzitter van de Oostenrijkse groenen zondag op televisie. De groene kandidaat Van der Bellen haalde de verkiezingsoverwinning binnen met 53,3 procent van de stemmen, blijkt uit een projectie van de openbare zender ORF met een foutenmarge van 1,0 procent. Zijn 45-jarige uitdager van de uiterst rechtse partij FPÖ Norbert Hofer, die zijn nederlaag al heeft toegegeven, zou genoegen moeten nemen met 46,7 procent.De 72-jarige professor wil als president naar eigen zeggen 'de waarden van gelijkheid, vrijheid en solidariteit' verdedigen. Na het brexit-referendum en de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president wordt in Europa opgelucht gereageerd dat de kandidaat van uiterst rechts het niet gehaald heeft. "Op een moment dat we geconfronteerd worden met vele moeilijk uitdagingen is de blijvende constructieve bijdrage van Oostenrijk aan gedeelde Europese oplossingen en aan het behoud van de Europese eenheid van primordiaal belang", zo stelt Europees president Donald Tusk in een mededeling.De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, spreekt van 'een zware nederlaag van het nationalisme en anti-Europees populisme'.Premier Charles Michel heeft Alexander Van der Bellen zondagavond gefeliciteerd met zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen in Oostenrijk. "België en Oostenrijk onderhouden uitstekende bilaterale betrekkingen. Ik hoop dat we onze samenwerking kunnen voortzetten, met name binnen de Europese Raad, die met veel uitdagingen wordt geconfronteerd, zoals het economische herstel, maar ook de kwesties rond veiligheid en migratie", zegt Michel in Tunis, waar hij met de Benelux-premiers op gemeenschappelijke missie is. (Belga/BO)