De nieuwe datum wordt vrijdag aangekondigd, meldt de Rwandese rechterlijke macht op Twitter. Als directeur van het befaamde Hôtel des Mille Collines in Kigali redde Rusesabagina, zelf een Hutu, meer dan 1.000 mensenlevens tijdens de genocide van 1994. Bij de volkerenmoord door aanhangers van het vroegere Hutu-regime vielen ruim 800.000 doden, vooral Tutsi's. Samen met een twintigtal andere mensen stond de 67-jarige Rusesabagina van februari tot juli terecht in Kigali. Hij werd onder meer aangeklaagd voor terrorisme en riskeert levenslang. Hij zou de rebellengroep FLN, Front de libération nationale, hebben gesteund, maar Rusesabagina ontkent elke betrokkenheid bij dodelijke aanvallen die de FLN in 2018 en 2019 hebben gepleegd.

Sinds 1996 verbleef hij in ballingschap in België en de Verenigde Staten. Hij verkreeg ook de Belgische nationaliteit. In augustus 2020 werd hij in Rwanda opgepakt, nadat hij werd ontvoerd door de Rwandese autoriteiten. Vanuit Dubai nam hij een vliegtuig waarvan Rusesabagina dacht dat het hem naar Burundi zou vliegen, maar in werkelijkheid werd hij met een list op het vliegtuig gelokt dat door de Rwandese autoriteiten was gecharterd. Kigali houdt vol dat er van een ontvoering geen sprake was. De regering heeft enkel 'de reis gefaciliteerd', maar de arrestatie gebeurde legaal en Rusesabagina's rechten werden nooit geschonden, klinkt het daar. Vanwege een slechte behandeling in de gevangenis en een 'politiek proces' dat mogelijk gemaakt werd door zijn ontvoering boycotten Rusesabagina en zijn advocaten sinds maart het proces.

De Belgische regering drukte haar bezorgdheid uit over de omstandigheden waarin Rusesabagina werd opgepakt en over het eerlijke verloop van het proces tegen een landgenoot, maar veel verder gingen de publieke uitspraken niet. Die 'inmenging' vanuit Brussel kwam de Belgische ambassadeur in Kigali op een reprimande te staan van de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Vincent Biruta: tijdens een ontmoeting in maart kwam het tot een geladen woordenwisseling tussen de minister en de ambassadeur. Biruta zei dat de manier waarop België zich gedraagt 'de kwaliteit' van de toekomstige bilaterale relaties zal bepalen. Ook het Europees parlement en de Verenigde Staten drukten hun bezorgdheid uit. Rusesabagina had de Belgische nationaliteit, maar woonde de laatste jaren in de Verenigde Staten.

De nieuwe datum wordt vrijdag aangekondigd, meldt de Rwandese rechterlijke macht op Twitter. Als directeur van het befaamde Hôtel des Mille Collines in Kigali redde Rusesabagina, zelf een Hutu, meer dan 1.000 mensenlevens tijdens de genocide van 1994. Bij de volkerenmoord door aanhangers van het vroegere Hutu-regime vielen ruim 800.000 doden, vooral Tutsi's. Samen met een twintigtal andere mensen stond de 67-jarige Rusesabagina van februari tot juli terecht in Kigali. Hij werd onder meer aangeklaagd voor terrorisme en riskeert levenslang. Hij zou de rebellengroep FLN, Front de libération nationale, hebben gesteund, maar Rusesabagina ontkent elke betrokkenheid bij dodelijke aanvallen die de FLN in 2018 en 2019 hebben gepleegd. Sinds 1996 verbleef hij in ballingschap in België en de Verenigde Staten. Hij verkreeg ook de Belgische nationaliteit. In augustus 2020 werd hij in Rwanda opgepakt, nadat hij werd ontvoerd door de Rwandese autoriteiten. Vanuit Dubai nam hij een vliegtuig waarvan Rusesabagina dacht dat het hem naar Burundi zou vliegen, maar in werkelijkheid werd hij met een list op het vliegtuig gelokt dat door de Rwandese autoriteiten was gecharterd. Kigali houdt vol dat er van een ontvoering geen sprake was. De regering heeft enkel 'de reis gefaciliteerd', maar de arrestatie gebeurde legaal en Rusesabagina's rechten werden nooit geschonden, klinkt het daar. Vanwege een slechte behandeling in de gevangenis en een 'politiek proces' dat mogelijk gemaakt werd door zijn ontvoering boycotten Rusesabagina en zijn advocaten sinds maart het proces. De Belgische regering drukte haar bezorgdheid uit over de omstandigheden waarin Rusesabagina werd opgepakt en over het eerlijke verloop van het proces tegen een landgenoot, maar veel verder gingen de publieke uitspraken niet. Die 'inmenging' vanuit Brussel kwam de Belgische ambassadeur in Kigali op een reprimande te staan van de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Vincent Biruta: tijdens een ontmoeting in maart kwam het tot een geladen woordenwisseling tussen de minister en de ambassadeur. Biruta zei dat de manier waarop België zich gedraagt 'de kwaliteit' van de toekomstige bilaterale relaties zal bepalen. Ook het Europees parlement en de Verenigde Staten drukten hun bezorgdheid uit. Rusesabagina had de Belgische nationaliteit, maar woonde de laatste jaren in de Verenigde Staten.