U bent vooral bang van IS en klimaatverandering

In Europa toont gemiddeld 70 procent van de bevolking zich bezorgd over IS. © Reuters

Klimaatverandering en terreurbeweging Islamitische Staat (IS) worden wereldwijd gezien als de grootste dreigingen voor de mensheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse opiniepeiler Pew Research.

De wereld is verdeeld over de vraag welke van de twee de grootste dreiging vormt. Amerikanen, Europeanen en inwoners van het Midden-Oosten noemen het vaakst IS als belangrijkste dreiging als ze moeten kiezen tussen internationale kwesties.

In 19 van de 40 onderzochte landen werd het klimaat genoemd als grootste zorg. Gemiddeld 61 procent van de Latijns-Amerikanen zegt zich zeer bezorgd te maken over de klimaatverandering, het hoogste aantal van alle regio’s.

Economische instabiliteit

Uit het onderzoek blijkt dat ook economische instabiliteit in diverse landen gezien wordt als een grote bedreiging. Het is bij de helft van de geënquêteerden de op één na grootste zorg.

‘Zorgen over het Iraanse atoomprogramma en cyberaanvallen op overheden, banken of bedrijven, blijven beperkt tot een paar landen. Spanningen tussen Rusland en zijn buurlanden en territoriale disputen in Azië blijken voornamelijk regionale zorgen te zijn’, schrijven de onderzoekers.

Frontline

Patricia Lerner, beleidsadviseur bij Greenpeace International, vindt het niet verrassend dat in bijna de helft van de onderzochte landen de klimaatverandering bovenaan staat. ‘Mensen die in de frontlinie staan als het gaat om klimaatverandering en de catastrofale gevolgen ervan, zijn meestal de eersten die de werkelijke dreiging herkennen.’

‘De dodelijke cyclus van boren naar olie in het poolgebied, CO2 uitstoten dat het poolijs nog verder laat smelten, een stijgende zeespiegel en mensen op kleine eilanden die ontheemd raken, is een duidelijke illustratie van de bijziendheid van regeringen en bedrijven. Ze zien niet dat klimaatverandering een dreiging voor ons allemaal is, waar we ook leven.’

Israël en Iran

Doreen Stabinsky, hoogleraar global environmental politics aan het College of the Atlantic in Maine, zegt dat vooral de verhoogde bezorgdheid in Latijns-Amerika en Afrika haar opvalt. In die regio’s liggen landen die direct te maken hebben met de gevolgen van de klimaatverandering. Er dreigen meer extreme stormen, droogteperiodes en mislukte oogsten.

‘Je mag hopen dat deze verhoogde bezorgdheid van het publiek zich vertaalt in politieke oplossingen tijdens de Klimaattop in december in Parijs. Daar moeten de rijke landen die verantwoordelijk zijn voor deze impact ervan overtuigd worden hun uitstoot serieus terug te dringen en financiële steun te verschaffen aan ontwikkelingslanden om hetzelfde te doen’, zegt Stabinsky, tevens gasthoogleraar aan de Uppsala Universiteit in Zweden.

IS: 70 procent van Europeanen en Amerikanen

Het onderzoek laat zien dat mensen in 14 landen IS als de grootste bedreiging zien. In Europa toont gemiddeld 70 procent van de bevolking zich bezorgd over IS. Ook Amerikanen (68 procent), Canadezen (58 procent) en Libanezen (84 procent) zien IS als een grote dreiging. Israël was het enige land dat Iran als grootste dreiging noemde. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content