Twee Korea’s schudden hand op topniveau, ‘Mike Pence stuurt kat naar diner’

Op de openingsceremonie: Mike Pence (rechtsonderaan) en Kim Jong-nam en Kim Yo-jong (linksboven) © Reuters

Kort voor de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in PyeongChang heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in de hand geschud met de voorzitter van het Noord-Koreaanse parlement Kim Yong-nam, die de Noord-Koreaanse delegatie op de Spelen leidt.

Dat gebeurde tijdens een ontvangstdiner in een hotel in Yongpyeong, ten oosten van PyeongChang, waar straks de Winterspelen (9-25 februari) van start gaan.

Op de bijeenkomst was ook de Amerikaanse vicepresident Mike Pence even aanwezig. Hij en Kim Yong-nam hebben elkaar kort gezien, zo meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap, maar Pence was na een vijftal minuten weer weg. Volgens Yonhap probeerden de twee elkaar te vermijden.

Het was de bedoeling dat Pence ook voor het diner zou aanschuiven, maar hij stuurde dus zijn kat, vermoedelijk om te vermijden dat hij aan dezelfde tafel met de Noord-Koreaan zou zitten. Onder de andere genodigden was ook de Japanse premier Shinzo Abe.

Moon Jae-in (R) schudt de hand met Kim Yong-nam
Moon Jae-in (R) schudt de hand met Kim Yong-nam© EPA

Staatshoofd

Kim Yong-nam is de diplomatieke leider van de 22-koppige Noord-Koreaanse delegatie die vrijdag aankwam in Zuid-Korea. Hij wordt beschouwd als het ceremoniële staatshoofd van het regime.

Een van de andere leden van de delegatie is de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, Kim Yo-jong. Zij is het eerste lid van de regerende Kim-dynastie in meer dan zestig jaar die naar het Zuiden gaat. Op papier zijn beide landen nog altijd in oorlog, na de wapenstilstand aan het einde van de Koreaanse oorlog (1950-1953) werd nooit een vredesverdrag ondertekend.

Ook met Kim Yo-jong schudde president Moon de hand, tijdens de openingsceremonie .

Symbolisch

De twee Korea’s zullen onder één vlag deelnemen aan de openingsceremonie en – dat is een primeur – met een gezamenlijk team deelnemen aan de ijshockeycompetitie voor vrouwen. Daarvoor heeft Seoel, een bondgenoot van de VS, toestemming moeten vragen aan Washington en zijn bondgenoten.

Op Knack.be gaf Korea-kenner Koen De Ceuster van de universiteit van Leiden eerder al aan dat de toenadering tussen Noord en Zuid in de marge van de Winterspelen van grote symbolische waarde is, maar dat het nog veel te vroeg is om te spreken van een stap naar duurzame vrede. Lees meer.

In de hoofdstad Seoel werd vrijdag betoogd tegen de aankomst van de Noord-Koreaanse delegatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content