Tunesisch president wil geen nieuwe ambtstermijn

President Zine El Abidine Ben Ali probeert het protest in Tunesië te bedaren.

De Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali heeft donderdagavond bekendgemaakt dat hij zich in 2014 geen kandidaat zal stellen voor een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar.

Tijdens een televisietoespraak kondigde Ben Ali ook aan dat hij de politie beveelt te stoppen met het schieten op manifestanten. Hij verklaarde ook iets te willen doen voor de belangrijkste eisen van de demonstranten, inclusief de hoge voedselprijzen.

Ben Ali is 74 jaar en leidt het land al sinds 1987. In zijn derde televisietoespraak sinds de rellen in het land begonnen, verklaarde Ben Ali dat er niet zoiets bestaat als een presidentschap voor het leven.

Hij beloofde niets te zullen doen om de leeftijdslimiet voor presidentskandidaten, die 75 jaar is, te verhogen. Daarnaast beloofde Ben Ali ’totale vrijheid’ van informatie en toegang tot het internet.

Niet noodzakelijke reizen worden afgeraden

Intussen raadt Buitenlandse Zaken in Brussel niet noodzakelijke reizen naar Tunesië af.

‘De demonstraties richten zich in principe niet tegen de buitenlandse gemeenschap, maar ze hebben op dit moment wel de toeristische zones aan de kust en in het zuiden bereikt’, aldus Buitenlandse Zaken.

Touroperators halen klanten terug

Touroperator Thomas Cook heeft donderdagavond beslist om alle klanten in Tunesië te evacueren. Omstreeks 23 uur was het vertrek van een eerste vliegtuig naar de luchthaven van Enfidha voorzien. Sectorgenoot Jetair stuurt vrijdagmiddag een eerste vliegtuig naar het Noord-Afrikaanse land.

Thomas Cook besliste ook om alle heenreizen richting Tunesië
minstens tot vrijdag 21 januari op te schorten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content