Tsipras moet eerste maatregelen binnen drie dagen doorvoeren, daarna nieuwe onderhandelingen mogelijk

Alexis Tsipras © Reuters

Om het vertrouwen te herstellen willen de ministers van Financiën van de eurozone dat het Griekse parlement tegen woensdag een eerste batterij besparingen en hervormingen goedkeurt. Pas daarna zijn onderhandelingen over een nieuw steunprogramma mogelijk.

Dit is een overzichtsartikel. Volg het nieuws over Griekenland in onze live

De eurolanden willen de door de Griekse premier Alexis Tsipras ingediende besparings- en hervormingsvoorstellen fors aanscherpen, zo bleek na het overleg van de ministers van Financiën. Zij inspireerden de staats- en regeringsleiders alvast met een tekst waarin spijkerharde garanties en bijkomende maatregelen van Athene worden geëist.

Besparingen en hervormingen

Zo moet het Griekse parlement tegen woensdag een eerste batterij maatregelen goedkeuren om onder meer de duurzaamheid van het pensioenstelsel te verbeteren en de belastinginkomsten te verhogen. Pas als het Griekse parlement dat huiswerk tot een goed einde brengt, willen de eurolanden overwegen om de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds een mandaat te geven om onderhandelingen met Athene op te starten over een nieuw steunprogramma.

Daarnaast moet Athene nog een pak andere hervormingen met bijhorende deadlines slikken, met onder meer een ‘rigoureuze’ herziening van collectieve onderhandelingen op de arbeidsmarkt en de opening van winkels op zondag.

Opgeofferd

De bijkomende eisen drijven de voorman van het linkse Syriza nog meer in het nauw. Zaterdagochtend verspeelde Tsipras reeds zijn meerderheid in het Griekse parlement en het nieuwe eisenpakket zal nog meer partijgenoten aan het twijfelen brengen.

‘Tsipras heeft gedaan wat juist is voor het land, maar hij heeft zijn partij opgeofferd’, schrijft de krant Kathimerini.

Langere terugbetalingstermijnen?

Van een schuldkwijtschelding is geen sprake, maar mogelijk krijgt Tsipras wel enig uitzicht op langere terugbetalingstermijnen.

Intussen heeft de Griekse staat, die al een schuldaflossing bij het IMF miste, echter ook op zeer korte termijn cash nodig om de ECB terug te betalen. De eurolanden ramen dat Athene tegen 20 juli zeven miljard euro nodig heeft.

Concrete toezeggingen voor een brugfinanciering in afwachting van een akkoord over het nieuwe steunprogramma zijn er echter nog niet. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content