In 1992 stemde het Amerikaanse congres de JFK Records Act, een wet die vastlegde dat alle documenten in verband met de moord op president John F. Kennedy in Dallas (Texas) op 22 november 1963, ten laatste op 26 oktober 2017 moeten worden vrijgegeven. Enkel de president zou dan nog kunnen beslissen om bepaalde informatie achter te houden op grond van nationale veiligheid.

'De langverwachte vrijgave van de JFK-documenten zal morgen plaatsvinden. Zo interessant!', tweette president Trump woensdag. Donderdag blijkt dat Trump op aandringen van enkele van de nationale veiligheidsdiensten toch enkele archiefstukken zal achterhouden. Ongeveer 2.800 van de ruim 3.000 documenten zullen wel het daglicht zien, zo meldde het Witte Huis.

In een memo die de president naar zijn agentschappen zal sturen, zegt hij dat hij 'geen andere keuze' heeft dan hun vraag om geheimhouding van sommige stukken in te willigen. Wel zal hij bij de diensten aandringen om de redenen daarvoor 'te herbekijken' en binnen 180 dagen opnieuw te rapporteren. Misschien kunnen enkele van de achtergehouden documenten dan alsnog openbaar worden gemaakt.

'De National Archives and Records Administration zal ongeveer 2.800 documenten volledig beschikbaar stellen aan het publiek vanaf vandaag. De overige documenten zullen in de komende weken op gezette tijden worden vrijgegeven met door de agentschappen voorgestelde bewerkingen', zegt het Witte Huis. 'De president heeft ongeziene transparantie van de agentschappen gevraagd en heeft hen opgelegd om de bewerkingen te minimaliseren. De National Archives zal daarom meer documenten, met slechts bewerkingen in zeldzame gevallen, tegen de deadline van 26 april 2018 openbaar maken.'

Naar de vrijgave van de documenten werd lang uitgekeken, aangezien de moord op Kennedy een geliefkoosd onderwerp is van complotdenkers. Experten verwachten echter niet dat de documenten opzienbarende, nieuwe informatie bevatten, maar eerder meer licht zullen schijnen op het onderzoek en enkele details in de aanloop naar de moord.

In 1992 stemde het Amerikaanse congres de JFK Records Act, een wet die vastlegde dat alle documenten in verband met de moord op president John F. Kennedy in Dallas (Texas) op 22 november 1963, ten laatste op 26 oktober 2017 moeten worden vrijgegeven. Enkel de president zou dan nog kunnen beslissen om bepaalde informatie achter te houden op grond van nationale veiligheid. 'De langverwachte vrijgave van de JFK-documenten zal morgen plaatsvinden. Zo interessant!', tweette president Trump woensdag. Donderdag blijkt dat Trump op aandringen van enkele van de nationale veiligheidsdiensten toch enkele archiefstukken zal achterhouden. Ongeveer 2.800 van de ruim 3.000 documenten zullen wel het daglicht zien, zo meldde het Witte Huis. In een memo die de president naar zijn agentschappen zal sturen, zegt hij dat hij 'geen andere keuze' heeft dan hun vraag om geheimhouding van sommige stukken in te willigen. Wel zal hij bij de diensten aandringen om de redenen daarvoor 'te herbekijken' en binnen 180 dagen opnieuw te rapporteren. Misschien kunnen enkele van de achtergehouden documenten dan alsnog openbaar worden gemaakt. 'De National Archives and Records Administration zal ongeveer 2.800 documenten volledig beschikbaar stellen aan het publiek vanaf vandaag. De overige documenten zullen in de komende weken op gezette tijden worden vrijgegeven met door de agentschappen voorgestelde bewerkingen', zegt het Witte Huis. 'De president heeft ongeziene transparantie van de agentschappen gevraagd en heeft hen opgelegd om de bewerkingen te minimaliseren. De National Archives zal daarom meer documenten, met slechts bewerkingen in zeldzame gevallen, tegen de deadline van 26 april 2018 openbaar maken.' Naar de vrijgave van de documenten werd lang uitgekeken, aangezien de moord op Kennedy een geliefkoosd onderwerp is van complotdenkers. Experten verwachten echter niet dat de documenten opzienbarende, nieuwe informatie bevatten, maar eerder meer licht zullen schijnen op het onderzoek en enkele details in de aanloop naar de moord.