Arbeiders zijn maandag begonnen met de gedeeltelijke ontmanteling van de 'jungle', het vluchtelingenkamp in de Noord-Franse stad Calais. De arbeiders zijn vergezeld van een indrukwekkend aantal ordehandhavers, onder meer van de oproerpolitie.

Er worden bulldozers ingezet om tenten, barakken en andere tijdelijke onderkomens van de asielzoekers af te breken. Verschillende hulp- en vluchtelingenorganisaties voeren intussen ook actie tegen de afbraak van het kamp. Volgens de Franse nieuwszender BFMTV lopen de spanningen op. Zo hebben de ordediensten traangas en waterkanonnen ingezet tegen de manifestanten. Eén actievoerder van de Britse organisatie 'No Borders' werd opgepakt.

Gemeenschappelijke sociale ruimtes mogen blijven

De rechtbank in Rijsel had vorige week donderdag het licht op groen gezet voor de gedeeltelijke ontruiming van het zuidelijke deel van het kamp. Tegelijkertijd werd wel bepaald dat de gemeenschappelijke sociale ruimtes die in die zone waren opgebouwd - zoals kerken, moskeeën, centra voor juridische bijstand en medische hulpposten - wel mogen blijven.

In het zuidelijke deel van de 'jungle", een vluchtelingenkamp dat aan een sloppenwijk doet denken, bevinden zich naar schatting 800 tot 1.000 mensen. Het gaat om mensen die op een clandestiene manier hopen in Groot-Brittannië te raken.

Volgens de prefect van de havenstad kan de ontruimingsactie verschillende weken in beslag nemen. Hij maakt zich sterk dat een nieuw onderkomen kan worden gevonden voor iedereen die gedwongen wordt het kamp te verlaten. (Belga/TE/SD)

Er worden bulldozers ingezet om tenten, barakken en andere tijdelijke onderkomens van de asielzoekers af te breken. Verschillende hulp- en vluchtelingenorganisaties voeren intussen ook actie tegen de afbraak van het kamp. Volgens de Franse nieuwszender BFMTV lopen de spanningen op. Zo hebben de ordediensten traangas en waterkanonnen ingezet tegen de manifestanten. Eén actievoerder van de Britse organisatie 'No Borders' werd opgepakt. De rechtbank in Rijsel had vorige week donderdag het licht op groen gezet voor de gedeeltelijke ontruiming van het zuidelijke deel van het kamp. Tegelijkertijd werd wel bepaald dat de gemeenschappelijke sociale ruimtes die in die zone waren opgebouwd - zoals kerken, moskeeën, centra voor juridische bijstand en medische hulpposten - wel mogen blijven. In het zuidelijke deel van de 'jungle", een vluchtelingenkamp dat aan een sloppenwijk doet denken, bevinden zich naar schatting 800 tot 1.000 mensen. Het gaat om mensen die op een clandestiene manier hopen in Groot-Brittannië te raken. Volgens de prefect van de havenstad kan de ontruimingsactie verschillende weken in beslag nemen. Hij maakt zich sterk dat een nieuw onderkomen kan worden gevonden voor iedereen die gedwongen wordt het kamp te verlaten. (Belga/TE/SD)