De landelijke brandweer (RFS) van New South Wales heeft een zone die zich uitstrekt over 250 kilometer ingelegd ten zuiden van de populaire trekpleister Batemans Bay aan de grens met de staat Victoria. Daar moeten toeristen wegblijven. Zaterdag worden temperaturen tot boven de 40 graden verwacht, waardoor het gevaar zeker niet voorbij is, verklaart Rob Rogers van de brandweer. Op verschillende wegen ten noorden en westen van de evacuatiezone staan donderdag lange files.

Verschillende mensen konden niet vertrekken omdat tankstations kampen met een tekort aan brandstof of omdat de pompen er niet werken door stoompannes.

In verschillende kuststadjes dreigt een voedsel- en watertekort omdat ze door de bosbranden maandag en dinsdag volledig afgesneden zijn. Verschillende wegen zijn afgesloten door het vuur en omgevallen bomen.

Marineschip met hulpmiddelen aangekomen in ingesloten kustdorp

In de kuststad Mallacoota in Victoria zal donderdag een schip van de marine aankomen met hulpgoederen voor de 4.000 mensen die sinds maandag vastzitten. Zo'n 1.000 mensen kunnen door het schip geëvacueerd worden. Verwacht wordt dat de hittegolf met sterke windstoten donderdag over Zuid-Australië trekt en zaterdag in het zuidoosten van het land aankomt.

Volgens Steve Warrington van de lokale brandweer kan het dagen, misschien zelfs weken duren, voordat de bosbranden afnemen en de wegen vrijgemaakt kunnen worden. Tot dan kunnen de mensen niet wegrijden uit Mallacoota. Er dreigen voedsel-, water- en brandstoftekorten. Volgens Warrington zal worden bepaald welke mensen eerst worden geëvacueerd en wie nog moet blijven.

Ondertussen liep het dodental door de bosbranden in het land al op tot zeventien, bericht persbureau Australian Associated Press. Tientallen mensen zijn nog vermist.

De landelijke brandweer (RFS) van New South Wales heeft een zone die zich uitstrekt over 250 kilometer ingelegd ten zuiden van de populaire trekpleister Batemans Bay aan de grens met de staat Victoria. Daar moeten toeristen wegblijven. Zaterdag worden temperaturen tot boven de 40 graden verwacht, waardoor het gevaar zeker niet voorbij is, verklaart Rob Rogers van de brandweer. Op verschillende wegen ten noorden en westen van de evacuatiezone staan donderdag lange files. Verschillende mensen konden niet vertrekken omdat tankstations kampen met een tekort aan brandstof of omdat de pompen er niet werken door stoompannes. In verschillende kuststadjes dreigt een voedsel- en watertekort omdat ze door de bosbranden maandag en dinsdag volledig afgesneden zijn. Verschillende wegen zijn afgesloten door het vuur en omgevallen bomen. In de kuststad Mallacoota in Victoria zal donderdag een schip van de marine aankomen met hulpgoederen voor de 4.000 mensen die sinds maandag vastzitten. Zo'n 1.000 mensen kunnen door het schip geëvacueerd worden. Verwacht wordt dat de hittegolf met sterke windstoten donderdag over Zuid-Australië trekt en zaterdag in het zuidoosten van het land aankomt. Volgens Steve Warrington van de lokale brandweer kan het dagen, misschien zelfs weken duren, voordat de bosbranden afnemen en de wegen vrijgemaakt kunnen worden. Tot dan kunnen de mensen niet wegrijden uit Mallacoota. Er dreigen voedsel-, water- en brandstoftekorten. Volgens Warrington zal worden bepaald welke mensen eerst worden geëvacueerd en wie nog moet blijven. Ondertussen liep het dodental door de bosbranden in het land al op tot zeventien, bericht persbureau Australian Associated Press. Tientallen mensen zijn nog vermist.