Toegevingen Mubarak maken geen indruk

© Reuters

Ondanks de aankondiging van de Egyptische president om zich niet meer kandidaat te stellen voor een nieuwe ambtstermijn, blijven betogers zijn onmiddellijke vertrek eisen. Op het Tahrirplein in Caïro kwam het woensdag tot rellen met voorstanders van Mubarak.

Volg de onrust in Egypte op de voet via de livestream van Al-Jazeera.

Tijdens een tv-toespraak heeft de Egyptische president Hosni Mubarak aangekondigd dat hij zich bij de verkiezingen in september niet meer kandidaat stelt voor een nieuwe ambtstermijn. De betogers, alsook de Amerikaanse president Obama, blijven echter zijn onmiddellijke ontslag eisen. Het leger heeft hen opgeroepen om hun protest te staken “voor de stabiliteit van het land”.

De mededeling van het leger kwam er op de openbare televisie, op een moment dat duizenden betogers opnieuw toestroomden op het Tahrirplein in Caïro, om voor de negende dag op rij te protesteren tegen Mubarak.

Ook voorstanders van Mubarak, mogelijk door de regering uitgestuurde werknemers in overheidsdienst, trokken naar het Tahrirplein, waar beide kampen slaags raakten. Er is sprake van een 500-tal gewonden. Volgens de Arabische nieuwszender al Arabiya zou er bij de onlusten één soldaat om het leven zijn gekomen.

Toegevingen

Dinsdagavond, na een achtste dag van ongeziene volksprotesten tegen zijn 30-jarige bewind, had Mubarak op de staatstelevisie gezegd dat hij de resterende maanden van zijn ambtstermijn aan wou blijven voor een “vredige overdracht” van de macht.

Nadien had hij een dertig minuten durend telefonisch onderhoud met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. Die spoorde hem aan tot een onmiddellijke machtsoverdracht.

“Het is niet aan gelijk welk ander land om de Egyptische leiders te kiezen. Enkel het Egyptische volk kan dat,” zei Obama. “Wat ik aan Mubarak duidelijk heb gemaakt, is dat een ordelijke overgang betekenisvol en vreedzaam moet zijn, en dat dit nu moet gebeuren”.

Woensdag meldde de Egyptische televisie dat Mubarak de beloofde grondwetshervorming in gang heeft gezet. Die moet binnen 70 dagen afgerond zijn. Het gaat vooral om een wijziging van een paragraaf die het voor onafhankelijke kandidaten zo goed als onmogelijk maakt om mee te dingen naar het ambt van president. Een en ander maakt mogelijk de weg vrij voor Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei om zich in september kandidaat te stellen.

Versoepeling

Woensdag geldt nog een avondklok in verschillende Egyptische steden, maar ze duurt minder lang. De avondklok gaat nu in om 17 uur en duurt tot 7 uur.

Ook de toegang tot het internet is woensdag op zijn minst voor een deel hersteld in Caïro. Het internet lag er vijf dagen plat.

De toespraak van Mubarak:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De toespraak van Obama:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content