"Het commando van de militaire operaties kondigt het begin van zijn operaties aan in de oostelijke wijken van de stad en roept de inwoners op om zich te verwijderen van de stellingen van de terroristen (de rebellen, red.)", aldus het persbericht, dat werd gepubliceerd door het officiële persagentschap Sana.

De op een na grootste stad en de economische hoofdstad van Syrië is sinds 2012 verdeeld in een westelijk deel dat in handen is van het regime, en een oostelijk deel dat wordt gecontroleerd door de rebellen. Het leger verklaarde donderdag dat de burgers uit de wijken van de rebellen niet zullen worden tegengehouden aan de controlepunten op de grens tussen beide gebieden en dat het "alle maatregelen neemt om de opvang te vergemakkelijken van de burgers" uit het oosten van de stad.

Burgers weghalen

"Het gaat om een groot grondoffensief, dat gesteund wordt door luchtaanvallen door Russische vliegtuigen met als doel geleidelijk aan het oostelijke deel van Aleppo in te nemen en de burgers er weg te halen", bevestigt directeur van het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten Rami Abdel Rahmane. "Ze willen eerst de wijken Amiriya, Sukkari en Sheikh Said innemen", in het zuiden van de stad.

Door de Syrische burgeroorlog zijn sinds 2011 al meer dan 300.000 mensen om het leven gekomen, en is meer dan de helft van de bevolking op de vlucht geslagen.

'Lang, pijnlijk en teleurstellend'

De landen van de internationale steungroep voor Syrië (ISSG) zijn er even voor de Syrische autoriteiten hun offensief aankondigden niet in geslaagd tijdens een bijeenkomst in New York een akkoord over een nieuw staakt-het-vuren te bereiken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft naar eigen zeggen Rusland gevraagd om "ernstig" te zijn, zodat het staakt-het-vuren, dat door Moskou en Washington werd ingesteld op 9 september en maandag werd afgeblazen door het regime, opnieuw van kracht kan worden. "Het eerste dat we moeten doen is het vinden van een manier om de geloofwaardigheid van het diplomatieke proces te herstellen", aldus de minister. "We kunnen enkel tot een staakt-het-vuren komen wanneer zij die over een luchtmacht beschikken, stoppen met deze te gebruiken", aldus Kerry, die zo verwijst naar het feit dat de Syrische vliegtuigen volgens het akkoord van Genève aan de grond zouden moeten blijven.

De Amerikaanse minister verklaarde nog dat hij gefrustreerd is, maar vastbesloten om opnieuw tot een wapenstilstand te komen. "Wanneer de Russen met constructieve voorstellen komen, zullen we luisteren", aldus Kerry.

Zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov zei na de vergadering dat er "niets gebeurd is", en klaagde aan dat onvoldoende oppositiegroepen het akkoord rond de wapenstilstand hadden geaccepteerd.

Speciaal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura noemde de vergadering van dinsdag "lang, pijnlijk en teleurstellend".

(Belga/RR)

"Het commando van de militaire operaties kondigt het begin van zijn operaties aan in de oostelijke wijken van de stad en roept de inwoners op om zich te verwijderen van de stellingen van de terroristen (de rebellen, red.)", aldus het persbericht, dat werd gepubliceerd door het officiële persagentschap Sana. De op een na grootste stad en de economische hoofdstad van Syrië is sinds 2012 verdeeld in een westelijk deel dat in handen is van het regime, en een oostelijk deel dat wordt gecontroleerd door de rebellen. Het leger verklaarde donderdag dat de burgers uit de wijken van de rebellen niet zullen worden tegengehouden aan de controlepunten op de grens tussen beide gebieden en dat het "alle maatregelen neemt om de opvang te vergemakkelijken van de burgers" uit het oosten van de stad. "Het gaat om een groot grondoffensief, dat gesteund wordt door luchtaanvallen door Russische vliegtuigen met als doel geleidelijk aan het oostelijke deel van Aleppo in te nemen en de burgers er weg te halen", bevestigt directeur van het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten Rami Abdel Rahmane. "Ze willen eerst de wijken Amiriya, Sukkari en Sheikh Said innemen", in het zuiden van de stad. Door de Syrische burgeroorlog zijn sinds 2011 al meer dan 300.000 mensen om het leven gekomen, en is meer dan de helft van de bevolking op de vlucht geslagen.De landen van de internationale steungroep voor Syrië (ISSG) zijn er even voor de Syrische autoriteiten hun offensief aankondigden niet in geslaagd tijdens een bijeenkomst in New York een akkoord over een nieuw staakt-het-vuren te bereiken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft naar eigen zeggen Rusland gevraagd om "ernstig" te zijn, zodat het staakt-het-vuren, dat door Moskou en Washington werd ingesteld op 9 september en maandag werd afgeblazen door het regime, opnieuw van kracht kan worden. "Het eerste dat we moeten doen is het vinden van een manier om de geloofwaardigheid van het diplomatieke proces te herstellen", aldus de minister. "We kunnen enkel tot een staakt-het-vuren komen wanneer zij die over een luchtmacht beschikken, stoppen met deze te gebruiken", aldus Kerry, die zo verwijst naar het feit dat de Syrische vliegtuigen volgens het akkoord van Genève aan de grond zouden moeten blijven. De Amerikaanse minister verklaarde nog dat hij gefrustreerd is, maar vastbesloten om opnieuw tot een wapenstilstand te komen. "Wanneer de Russen met constructieve voorstellen komen, zullen we luisteren", aldus Kerry. Zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov zei na de vergadering dat er "niets gebeurd is", en klaagde aan dat onvoldoende oppositiegroepen het akkoord rond de wapenstilstand hadden geaccepteerd. Speciaal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura noemde de vergadering van dinsdag "lang, pijnlijk en teleurstellend". (Belga/RR)