Strafproces tegen Geert Wilders gaat door

Geert Wilders denkt niet dat hij zelf een doelwit was bij de mislukte aanslag op een bijeenkomst in Texas. Hij is naar eigen zeggen ook niet geïntimideerd en wil blijven vechten voor de vrijheid van meningsuiting. In de nacht van zondag op maandag probeerden twee terroristen binnen te geraken op een anti-islambijeenkomst met Wilders, waar cartoons van de profeet Mohammend werden getoond. © BELGA

Er komt effectief een strafproces tegen de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV). Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag beslist.

Wilders wordt aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Het proces komt er na zijn uitspraak over ‘minder Marokkanen’. Dat meldt De Telegraaf.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Geert-Jan Knoops, Wilders’ advocaat, wijst erop dat een rechter geen oordeel moet vellen over politieke uitspraken. De uitspraken van Wilders horen volgens hem te worden beoordeeld door de publieke opinie en de kiezers. ‘U ziet talloze uitspraken van politici die voor bepaalde nationaliteiten kwetsend zijn, maar die het OM niet vervolgde. En dat is terecht. Zoals de heer Wilders ook niet vervolgd zou moeten worden’, zei Knoops eind september in Dagblad De Limburger. Het OM was het daar niet mee eens.

De rechtbank erkent dat er politieke aspecten aan de strafzaak kleven, maar oordelen over de uitspraken van Wilders is iets anders dan oordelen over de politiek van de PVV, aldus de rechtbank. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content