
Staatsgreep Niger: Europese Unie erkent putschisten niet
De Europese Unie erkent de autoriteiten van de putsch in Niger niet ‘en zal die niet erkennen’, zo heeft het hoofd van de diplomatie van de EU, Josep Borrell, zaterdag verklaard.
Ook schort de EU onmiddellijk ‘alle samenwerkingsacties op het vlak van veiligheid’ met het land in de Sahel op.
De Nigerese president Mohamed Bazoum, die met een staatsgreep afgezet werd, ‘is democratisch verkozen, hij is en blijft dus de enige legitieme president van Niger. Hij moet onvoorwaardelijk en onverwijld worden vrijgelaten’, zei Borrell in een mededeling.
Naast de opschorting van alle budgettaire hulp ‘worden alle samenwerkingsacties in het domein van de veiligheid sine die en met onmiddellijke ingang opgeschort’, voegde hij eraan toe.
(Lees verder onder de preview)
Na de staatsgreep eist ook de Afrikaanse Unie de ‘onmiddellijke terugkeer’ van de Nigerese militairen naar hun kazernes en ‘het herstel van de grondwettelijke orde’ binnen vijftien dagen.
De vredes- en veiligheidsraad van de AU eist de ‘onvoorwaardelijke’ terugkeer van de militairen naar hun kazernes in een mededeling die verspreid werd na een bijeenkomst die deze raad vrijdag hield.
De raad vindt het ‘verontrustend’ dat militaire staatsgrepen weer de kop opsteken op het Afrikaanse continent en veroordeelt ‘met de meeste kracht’ de machtsgreep van de militairen in Niamey tegen een ‘democratisch verkozen’ president, van wie ze de ‘onmiddellijke vrijlating’ eisen.
De AU is bereid ‘alle nodige maatregelen tegen de daders te nemen, met inbegrip van strafsancties, in geval dat de rechten van de politieke gedetineerden niet nageleefd worden’.