Sri Lankaans president heeft land verlaten: noodtoestand uitgeroepen

Protesten in Sri Lanka. © getty

In Sri Lanka is woensdag de noodtoestand uitgeroepen, enkele uren nadat president Gotabaya Rajapaksa het land uit is gevlucht. Dat meldt het kabinet van de premier.

‘Nu de president het land verlaten heeft, is de noodtoestand uitgeroepen om het hoofd te bieden aan de situatie in het land’, zegt de woordvoerder van de premier. De politie heeft een avondklok van onbepaalde duur aangekondigd in de provincie van het hoofdstad Colombo, om manifestaties tegen te gaan. De politie heeft ook de opdracht gekregen om protesten die het functioneren van de staat belemmeren, te onderdrukken.

Voor het kantoor van de premier zijn woensdag weer duizenden manifestanten samengekomen. Ze vragen het ontslag van premier Ranil Wickremesinghe en president Gotabaya Rajapaksa. Die laatste had maandag aan de premier gemeld dat hij woensdag/vandaag zou aftreden, voor hij het land woensdagochtend verliet. Wickremesinghe zei vorige week dat hij bereid was om op te stappen als er een regering van nationale eenheid gevormd kon worden.

‘Ga naar huis Ranil! Ga naar hui Gota!’, riepen de manifestanten. De politie zet traangas in om de manifestanten uit elkaar te drijven, maar toch konden de manifestanten het kantoor van de premier bestormen. Ze slaagden erin door de hekken te breken, na een urenlange confrontatie met de politie. Manifestanten drongen ook het gebouw van de openbare omroep binnen. Ze slaagde erin om televisieprogramma’s te verstoren. Een man onderbrak een live-uitzending en eiste dat enkel nieuws over de protesten wordt uitgezonden. De uitzending werd onderbroken en vervangen door een opgenomen programma.

Er waren in het weekend al zware protesten tegen het regime in Sri Lanka. Betogers bestormden daarbij de officiële residentie van de president en staken de woning van de premier in brand.  Sri Lanka kampt met een zware economische crisis en is failliet. Er is een tekort aan voeding, medicijnen, brandstof en buitenlandse deviezen.

Partner Content