Spaanse premier ‘verbijsterd’ over uitspraken Michel

De Spaanse premier Mariano Rajoy © REUTERS

Spanje reageert furieus op uitspraken van premier Charles Michel over de Catalaanse crisis. De regering-Rajoy heeft het over ‘onaanvaardbare aanvallen’ en trekt haar steun in voor de kandidatuur van Catherine De Bolle als topvrouw van Europol.

Dat blijkt uit diplomatiek mailverkeer dat Het Laatste Nieuws kon inkijken en waarover ook De Morgen bericht.

Charles Michel (MR) heeft een fikse diplomatieke rel aan zijn been. Een interview dat de premier vorig weekend aan De Standaard en Le Soir gaf over de politieke impasse in Catalonië is zó slecht gevallen bij zijn Spaanse ambtsgenoot Mariano Rajoy dat die de Belgische ambassadeur in Madrid tot de orde heeft geroepen. In een mail maakt de directeur van het kabinet-Rajoy onze ambassadeur in niet mis te verstane woorden duidelijk dat de Spaanse regering ‘verbijsterd’ is over de ‘aanvallen van de Belgische regering’, en dat die niet zonder gevolgen zullen blijven. ‘Dit kan onze bilaterale betrekkingen ernstig in gevaar brengen’, klinkt het dreigend.

In het interview had Michel aangekondigd dat hij Rajoy donderdag (vandaag dus) op de Europese top in Brussel deze boodschapin inzake Catalonië zou meegeven: ‘Dit is meer dan een juridische crisis, dit is een politieke crisis geworden.’

‘Het gezond verstand’, aldus Michel in dat dubbelinterview, ‘zegt dat er nood is aan een dialoog in plaats van een zenuwenoorlog.’ Pas als die dialoog zou mislukken, ‘moeten we ons afvragen of er nood is aan een Europese of internationale bemiddeling’, zo ging de Belgische premier verder.

Gevolgen?

Wat de gevolgen zijn van het dispuut tussen de premiers, valt af te wachten. Maar feit is dat Madrid zich eerder al gebruuskeerd voelde toen ons land het politiegeweld tijdens het onafhankelijkheidsreferendum veroordeelde. Dat blijkt uit een mail die onze ambassade op 3 oktober naar de regering-Michel stuurde. Daarin is er zelfs sprake van mogelijke represailles: de ambassade geeft de boodschap van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken door dat de kandidatuur van commissaris-generaal Catherine De Bolle als topvrouw van Europol ‘niet ondersteund kan worden na de reacties van België op de gebeurtenissen in Catalonië’.

In het interview met De Standaard en Le Soir zei premier Michel dat hij zich die veroordeling van het politiegeweld niet beklaagt.

Partner Content