Schipbreuk: president vergelijkt daden bemanning met moord

Een monnik leidt een gebedssessie ter nagedachtenis van de slachtoffers van de gezonken ferry. © BELGAIMAGE

De Zuid-Koreaanse president Park Geun Hye haalt ongemeen scherp uit naar de bemanning van de gezonken veerboot nadat de regering zelf forse kritiek kreeg van de familieleden van de 59 doden en 243 vermisten.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun Hye heeft de daden van de kapitein en sommige bemanningsleden van de gezonken veerboot vergeleken met een moord.

“De daden van de kapitein en sommige bemanningsleden zijn totaal onbegrijpelijk, onaanvaardbaar en equivalent aan een moord”, verklaarde Park naar aanleiding van een bijeenkomst met hoge politieke verantwoordelijken.

De president had vorige week een gespannen ontmoeting met familieleden van de slachtoffers. De naasten van de 59 doden en 243 vermisten leverden forse kritiek op de reactie van de regering en de autoriteiten. Volgens hen kwam de reddingsactie veel te laat op gang.

Het wordt intussen steeds duidelijker dat de kapitein te lang aarzelde om over te gaan tot evacuatie van het schip, en dat hij vervolgens zijn schip verliet en de passagiers in de steek liet. Hij en twee bemanningsleden zijn zaterdag door de politie opgepakt.

“Dit overstijgt het voorstellingsvermogen, zowel vanuit wettelijk als moreel oogpunt”, stelde Park. Ze beloofde dat het onderzoek zich zal toespitsen op alle betrokken partijen, van de inspecteurs belast met de beveiliging over de bemanning tot de eigenaars van de veerboot. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content