Russische televisie zendt verhoor van verdachten uit, IS verspreidt video

Een vrouw houdt een kaars vast voor een geïmproviseerd herdenkingsmonument voor de slachtoffers van een schietpartij bij het concertgebouw Crocus City Hall in de regio Moskou, Rusland, 23 maart 2024. © REUTERS

De Russische televisie heeft zaterdag beelden uitgezonden van het verhoor na de arrestatie van de vier vermoedelijke terroristen die vrijdagavond een concertzaal in Moskou aanvielen.

De Russische publieke omroep Pervy Kanal toonde beelden van de verdachten die werden meegenomen door gewapende wetshandhavers, drie van hen hadden een bebloed gezicht. Eén van de verdachten had een groot wit verband om zijn hoofd en een bebloed rechteroor. In de beelden van hun verhoren gaven twee van de verdachten hun schuld toe. Eén zei dat hij voor geld had gehandeld.

Volgens Russische media en parlementslid Alexander Khinstein komen sommige van de verdachten uit Tadzjikistan, een voormalige Sovjetrepubliek in Centraal-Azië die grenst aan Afghanistan. In die regio is Islamitische Staat, die de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist, actief. De onderzoekers noemden geen nationaliteit van de verdachten, maar zeiden wel “dat ze geen Russen waren”.

Pervy Kanal zond ook een fragment uit van een ondervraging van de man met het bebloede verband rond zijn rechteroor. Op sociale media circuleren echter ook video’s waarin een stuk van iemands rechteroor wordt afgesneden, al is de authenticiteit daarvan niet bevestigd. Volgens de tv-zender werden de mannen gearresteerd in het dorp Khatsun, in de regio Brjansk.

Kremlinleider Vladimir Poetin en de Russische speciale diensten (FSB) meldden dat ze op weg waren naar Oekraïne, waar ze contacten hadden om hen te helpen vluchten. Melding van de claim van IS werd er in de video’s niet gemaakt.

IS verspreidt video van aanval

Videobeelden die ogenschijnlijk gemaakt zijn met een bodycam door één van de aanvallers op de Crocus City Hall in een buitenwijk van Moskou, zijn verspreid door de terreurorganisatie IS op haar gebruikelijke socialemediakanalen.

De video duurt 1 minuut en 31 seconden. Er zijn verschillende personen te zien met wazige gezichten. Ook is te zien hoe de aanslagplegers gebruikmaakten van automatische wapens. Op de grond liggen verschillende mensen onbeweeglijk, in de verte is een brand te zien.

De video is verschenen op de Telegramaccount die toebehoort aan Amaq, het communicatiekanaal van IS. Die terreurorganisatie eiste de aanslag op de concertzaal vrijdagavond al op. Bij de aanslag vielen zeker 133 doden, waarmee het de dodelijkste is van IS op Europees grondgebied. Volgens de Russische president Poetin konden de vier vermoedelijke aanvallers worden onderschept terwijl ze onderweg waren naar Oekraïne, zei hij zaterdagavond. In totaal werden elf personen opgepakt. Kiev ontkent stellig elke betrokkenheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content