Rusland gaat door met militaire terugtrekking uit de Krim

. © AFP

Rusland zet zijn militaire terugtrekking uit het geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim naar eigen zeggen voort.

Op televisie werd donderdag een trein met militaire vrachtwagens getoond die de brug oversteekt die de Krim met het Russische vasteland verbindt.

‘De eenheden van het zuidelijke federale district hebben hun deelname aan tactische oefeningen op de basissen op de Krim beëindigd en zijn per spoor op de terugweg naar hun thuisbasissen’, aldus het Russische ministerie van Defensie tegenover Russische persagentschappen. De inzet van Russische troepen op de Krim had de vrees voor een invasie van Oekraïne aangewakkerd.

Het Russische ministerie van Defensie kondigde donderdag tegelijk aan dat pantservoertuigen van het westelijke militaire district na deelname aan militaire oefeningen naar hun thuisbasissen zijn teruggekeerd. Er werd geen informatie verstrekt over waar de pantservoertuigen vertrokken zijn, of waar ze aangekomen zijn.

De westerse landen vrezen al weken voor een Russische invasie van Oekraïne. Moskou zou meer dan 100.000 militairen aan de grens met Oekraïne verzameld hebben. Rusland heeft plannen voor een inval steeds stellig ontkend, en kondigde de voorbije dagen gedeeltelijke terugtrekkingen van troepen aan.

Maar de westerse landen zeggen dat dat niet te zien is in de feiten. De Verenigde Staten beschuldigen Moskou er zelfs van nog meer troepen te hebben gestuurd naar de grens met Oekraïne.

Partner Content