‘Rusland beschiet Oekraïense troepen over de grens’

Een konvooi van het Oekraïense regeringsleger rukt op in de buurt van de stad Lysyschansk in het oosten van het land. © BELGAIMAGE
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Rusland probeert de terreinwinst van Oekraïense regeringstroepen ongedaan te maken door hen vanop Russisch grondgebied te beschieten. Dat zeggen Amerikaanse en Oekraïense bronnen.

Rusland zou ook 15.000 troepen samengetrokken hebben aan de Oekraïense grens en verdergaan met het leveren van zware wapens, waaronder tanks en raketlanceerders, aan de pro-Russiche rebellen in het oostelijke deel van Oekraïne, zeggen bronnen die geciteerd worden door de Amerikaanse pers.

Olie op het vuur

Nadat het er na het neerschieten van Malaysia Airlines vlucht MH17 in Oost-Oekraïne even naar uitzag dat Moskou zijn betrokkenheid in Oekraïne zou terugschroeven, lijkt nu het tegendeel waar. Dat stellen de Amerikanen op basis van informatie van hun militaire inlichtingendiensten. Onder andere satellietobservaties zouden zijn gebruikt, schrijft The New York Times.

“In de acht dagen sinds het vliegtuig werd neergeschoten, gooien sommigen in het Kremlin nog meer olie op het vuur in plaats van de kans aan te grijpen om het politieke en diplomatieke pad naar een oplossing te bewandelen”, zei Geoff Pyatt, de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, geciteerd door The Washington Post.

De Russen beweren dan weer dat het Oekraïense regeringsleger met mortieren op Russisch grondgebied geschoten heeft. Tegelijkertijd beschuldigen ze Washington ervan dat het een “moddercampagne” voert tegen Rusland. De VS “heeft een staatsgreep gesteund in Kiev en heeft het regime vervolgens aangemoedigd om een brutale slachting aan te richten onder de Russischsprekende burgers in Oost-Oekraïne”, stelde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Drones neergeschoten

In Oost-Oekraïne had het regeringsleger de voorbije dagen terreinwinst geboekt in de strijd tegen de pro-Russische separatisten. De regeringstroepen heroverden de stad Lysyschansk. Daarbij werd hevig gevochten. Oekraïense grondtroepen kregen luchtsteun van gevechtsvliegtuigen.

Eerder deze week haalden de rebellen drie straaljagers van de Oekraïense luchtmacht neer. Het regeringsleger zegt dan weer dat het drie Russische observatiedrones heeft neergeschoten.

Partner Content