De mensen die zaterdag bij de demonstraties rond de intocht van Sinterklaas in Nederland anderen met voorwerpen bekogelden, kunnen op vervolging rekenen. Dat heeft de Nederlandse minister van Justitie Ferd Grapperhaus zondag gezegd. 'Dit hoort niet in onze samenleving', zei hij over de ongeregeldheden van zaterdag.

Grapperhaus zou verder liever zien dat de discussie rond het uiterlijk van Zwarte Piet niet op de dag van de intocht wordt gehouden. 'Ik heb afgelopen voorjaar in alle stilte een goede discussie over vuurwerk gehad', aldus de minister over de vraag of consumentenvuurwerk toegestaan moet blijven.

Het kabinet maakte vorige week bekend dat gemeenten er in de toekomst zelf voor kunnen kiezen 'vuurwerkvrij' te worden. Maar de vraag over timing betekent niet dat Grapperhaus aan het recht op demonstreren wil tornen. 'Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting. Als je dat op een normale manier doet, mag je dat ook op die dag doen', zei hij. 'Wangedrag, gooien met dingen, daar treedt de politie altijd tegenop.'

In diverse Nederlandse steden waren er zaterdag her en der incidenten bij de intocht van de goedheilige man. Er waren protesten voor en tegen Zwarte Piet.

Ook zondag nog arrestaties bij intocht Sinterklaas in Nederland

Na meerdere opstootjes en arrestaties rond de intocht van Sinterklaas op zaterdag, gaat het ook zondag mis in Nederland. In Tilburg arresteerde de politie tientallen voorstanders van Zwarte Piet. Volgens de politie waren zij onderweg naar een locatie waar tegenstanders van Zwarte Piet zich ophielden. De intochten in Amsterdam en Utrecht verlopen vooralsnog zonder problemen.

De pro-Zwarte Piet-demonstranten werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Vervolgens zijn ze per bus overgebracht naar het politiebureau. Zij zitten nog vast. Om hoeveel arrestanten het gaat maakt de politie later zondag bekend. Een en ander speelde zich af buiten het zicht van bezoekers van de intocht, die elders in de stad was.

Zaterdag verliep de landelijke intocht van Sinterklaas goed, maar was er een grimmige sfeer in onder meer Leeuwarden, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. In de lichtstad werden tegenstanders van Zwarte Piet bekogeld met blikken bier en eieren. Daarnaast werden er racistische leuzen gescandeerd.

De politie verrichtte in de stad zes arrestaties en beloofde strafrechtelijk onderzoek, waarbij verwacht wordt dat meer aanhoudingen volgen. Ook in andere steden waren arrestaties. Op zondag werd bekend dat zaterdagavond vier van de Eindhovense arrestanten zijn vrijgelaten. Twee brachten de nacht door op het politiebureau, maar zouden later op zondag worden vrijgelaten.

Amnesty International vindt dat het kabinet de ongeregeldheden bij de demonstraties bij de intochten moet veroordelen. "Het kabinet moet de bedreigingen en het geweld tegen vreedzame demonstranten scherp veroordelen. In een democratische rechtstaat is geen plaats voor eigenrichting", meldde de organisatie op twitter.

De mensen die zaterdag bij de demonstraties rond de intocht van Sinterklaas in Nederland anderen met voorwerpen bekogelden, kunnen op vervolging rekenen. Dat heeft de Nederlandse minister van Justitie Ferd Grapperhaus zondag gezegd. 'Dit hoort niet in onze samenleving', zei hij over de ongeregeldheden van zaterdag.Grapperhaus zou verder liever zien dat de discussie rond het uiterlijk van Zwarte Piet niet op de dag van de intocht wordt gehouden. 'Ik heb afgelopen voorjaar in alle stilte een goede discussie over vuurwerk gehad', aldus de minister over de vraag of consumentenvuurwerk toegestaan moet blijven. Het kabinet maakte vorige week bekend dat gemeenten er in de toekomst zelf voor kunnen kiezen 'vuurwerkvrij' te worden. Maar de vraag over timing betekent niet dat Grapperhaus aan het recht op demonstreren wil tornen. 'Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting. Als je dat op een normale manier doet, mag je dat ook op die dag doen', zei hij. 'Wangedrag, gooien met dingen, daar treedt de politie altijd tegenop.' In diverse Nederlandse steden waren er zaterdag her en der incidenten bij de intocht van de goedheilige man. Er waren protesten voor en tegen Zwarte Piet. Na meerdere opstootjes en arrestaties rond de intocht van Sinterklaas op zaterdag, gaat het ook zondag mis in Nederland. In Tilburg arresteerde de politie tientallen voorstanders van Zwarte Piet. Volgens de politie waren zij onderweg naar een locatie waar tegenstanders van Zwarte Piet zich ophielden. De intochten in Amsterdam en Utrecht verlopen vooralsnog zonder problemen.De pro-Zwarte Piet-demonstranten werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Vervolgens zijn ze per bus overgebracht naar het politiebureau. Zij zitten nog vast. Om hoeveel arrestanten het gaat maakt de politie later zondag bekend. Een en ander speelde zich af buiten het zicht van bezoekers van de intocht, die elders in de stad was. Zaterdag verliep de landelijke intocht van Sinterklaas goed, maar was er een grimmige sfeer in onder meer Leeuwarden, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. In de lichtstad werden tegenstanders van Zwarte Piet bekogeld met blikken bier en eieren. Daarnaast werden er racistische leuzen gescandeerd. De politie verrichtte in de stad zes arrestaties en beloofde strafrechtelijk onderzoek, waarbij verwacht wordt dat meer aanhoudingen volgen. Ook in andere steden waren arrestaties. Op zondag werd bekend dat zaterdagavond vier van de Eindhovense arrestanten zijn vrijgelaten. Twee brachten de nacht door op het politiebureau, maar zouden later op zondag worden vrijgelaten. Amnesty International vindt dat het kabinet de ongeregeldheden bij de demonstraties bij de intochten moet veroordelen. "Het kabinet moet de bedreigingen en het geweld tegen vreedzame demonstranten scherp veroordelen. In een democratische rechtstaat is geen plaats voor eigenrichting", meldde de organisatie op twitter.