Ruim 1.250 mensen in Duitse protestantse kerk beschuldigd van seksueel misbruik

Media representatives take pictures of printed copies of the study on abuse in the Protestant church. © AFP

Zeker 1.259 mensen binnen de Protestantse Kerk in Duitsland (EKD) zijn de afgelopen decennia beschuldigd van seksueel misbruik. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport. Volgens de onafhankelijke onderzoekers zou het gaan om slechts het topje van de ijsberg.

In het 800 pagina’s dikke rapport wordt melding gemaakt van 2.225 slachtoffers. De onderzoekers hebben gebruikgemaakt van dossiers van regionale kerkverenigingen en de afdeling Diaconie van de EKD. Ze hadden geen toegang tot alle personeelsdossiers van predikanten en diakenen, maar hebben zich vooral op tuchtdossiers gebaseerd. Het werkelijke aantal slachtoffers zou nog veel hoger kunnen liggen, tot meer dan 9.000 volgens het rapport.

De EKD vertegenwoordigt ongeveer 19,2 miljoen protestantse christenen in Duitsland en is daarmee de op een na grootste religieuze organisatie van het land, na de katholieke kerk.

Misbruikslachtoffers kunnen schadeclaims indienen bij de EKD en krijgen doorgaans bedragen tussen de 5.000 en 50.000 euro uitgekeerd. Tot eind 2022 hebben zich 858 mensen daarvoor aangemeld. Naar verwachting gaan zich nog meer slachtoffers melden.

Partner Content