Rode Kruis: ‘Amper 9000 euro ingezameld voor slachtoffers in het Midden-Oosten’

Rode Kruis © belga

Rode Kruis-Vlaanderen zamelde nog maar 9000 euro in voor humanitaire hulp na de escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. Het contrast met de noden ter plaatse is enorm. De organisatie spreekt zelfs over één van de grootste humanitaire crisissen uit de recente geschiedenis.

‘De financiële steun die we ontvangen om de slachtoffers te kunnen helpen, staat in schril contrast met de grote noden ter plaatse’, zegt Sofie De Jaeger van Rode Kruis-Vlaanderen. ‘We begrijpen dat er de voorbije twee jaar al veel humanitaire crisissen zijn geweest en dat mensen daarvoor al veel steun hebben geboden. Maar de slachtoffers in het Midden-Oosten hebben onze hulp nu meer dan ooit nodig.’

Een kleine drie weken na de escalatie van het conflict in het Midden-Oosten gaat de situatie er van kwaad naar erger. De ziekenhuizen kunnen de immense vraag niet volgen en het personeel werkt in zeer moeilijke omstandigheden, vaak zonder elektriciteit, en met grote tekorten aan materiaal en medicatie. 

Miljoen mensen op de vlucht

Tot dusver zijn er al meer dan zesduizend burgerslachtoffers gevallen en meer dan twintigduizend gewonden. Naar schatting een miljoen mensen hebben hun woning moeten verlaten en zijn op de vlucht of vonden een onderkomen in opvanglocaties van de Verenigde Naties.

Het Rode Kruis en zusterverenigingen in de regio hebben al voor meer dan 8000 mensen medisch hulp kunnen bieden en hebben hulpgoederen als water, voedselpakketten en hygiënische verdeeld aan zo’n 75.000 mensen. 

‘Maar er is nood aan nog veel meer humanitaire ondersteuning’, zegt De Jaeger. ‘Het feit dat er intussen stapsgewijs vrachtwagens met medisch materiaal en hulpgoederen in de Gazastrook binnengelaten worden via de grens met Egypte is wat dat betreft een klein lichtpuntje. Het is ook een reden te meer om die noodhulp nu enorm op te schalen, zodat er nog veel meer slachtoffers geholpen kunnen worden.’

Partner Content