Rechtszaak tegen Harvey Weinstein maandag van start

De vroegere Amerikaanse filmmagnaat Harvey Weinstein moet vanaf maandag voor de rechter verschijnen in Manhattan voor klachten van seksueel misbruik. Hoewel tientallen vrouwen Weinstein van ongewenste intimiteiten beschuldigen, gaat het proces slechts om drie klachten.

In eerste instantie was de zaak opgebouwd rond de klachten van twee vrouwen: productieassistente Mimi Haleyi, die verklaarde dat ze in 2006 in haar appartement door Weinstein werd verkracht, en een vrouw die anoniem wilde blijven, die in 2013 door Weinstein zou zijn verkracht in een hotelkamer. In oktober werd de akte van beschuldiging aangepast om ook de klacht van actrice Annabella Sciorra toe te voegen, die in 1993 door Weinstein zou zijn verkracht.

Weinstein ontkent de beschuldigingen. In december nog raakte bekend dat hij met meer dan dertig actrices een akkoord had gesloten over een schikking van 25 miljoen dollar. De rechtbank moet wel nog groen licht geven voor de schikking.

De bom rond Weinstein, als oprichter van filmbedrijf Miramax een van de grootste filmproducenten van onze tijd, ontplofte in oktober 2017, toen de krant New York Times berichtte dat de man een schikking had getroffen met acht vrouwen die hem beschuldigden van ongewenst gedrag en seksueel misbruik over een periode van dertig jaar. Weinstein verontschuldigde zich in een mededeling voor zijn gedrag, en een dag later nam hij ontslag bij The Weinstein Company. Op 10 oktober meldde de New Yorker dat nog eens dertien vrouwen hem beschuldigden van seksueel misbruik, van wie er drie zeiden door hem verkracht te zijn.

De artikels leidden tot veel meer beschuldigingen van vrouwen, onder wie talrijke grote namen uit Hollywood zoals Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie en Lupita Nyong’o. Ze beschuldigingen Weinstein onder meer van ongewenst gedrag en seksueel misbruik, en er kwamen verhalen naar boven over vrouwen die geen rollen meer kregen in Weinsteins films als ze weigerden om met hem naar bed te gaan.

Opvallend aan de onthullingen was dat Hollywood eigenlijk wel wist dat seksisme schering en inslag was binnen zijn rangen, maar dat er simpelweg over gezwegen werd. Zo had Ashley Judd al in 2015 laten weten dat ze door een ‘Hollywoodmagnaat’ was misbruikt, wat uiteindelijk om Weinstein bleek te gaan. Gwyneth Paltrow zei in 1998 al dat Weinstein haar onder druk zette om dingen te doen om te genieten van bepaalde voorwaarden, terwijl later bleek dat ze door hem misbruikt was.

De verhalen leidden tot een ongeziene golf van verontwaardiging rond seksuele intimidatie en seksisme en de oprichting van de #MeToo-beweging en Time’s Up, dat geld inzamelt om slachtoffers van seksueel geweld te helpen bij hun juridische strijd.

De virale beweging leidde ook tot de ‘val’ van allerhande andere machtige figuren in de film- en televisiewereld vanwege seksueel overschrijdend gedrag. Enkele namen zijn Fox News-topman Roger Ailes, tv-gezicht van NBC Matt Lauer en acteur Louis C.K.

Het proces tegen Weinstein in New York begint met de selectie van de jury en zou twee weken duren. Volgens de media wordt het moeilijk om juryleden te vinden die neutraal genoeg staan tegenover Weinstein om hem op een eerlijke manier te berechten. Weinstein riskeert tot levenslang. Een veroordeling zou worden beschouwd als een grote overwinning voor de #MeToo-beweging en alle andere mensen die strijden tegen seksisme en discriminatie.

Partner Content