Rapport over politie Ferguson toont hallucinant pestgedrag

Drie inwoners van Ferguson die zeggen dat ze zonder aanduidbare reden werden gearresteerd © REUTERS
Rudi Rotthier

Het definitieve rapport over de politie van Ferguson toont een hardnekkig bevooroordeeld korps, dat wat graag bekeuringen van vrienden liet verdwijnen, terwijl de anderen, veelal zwarten, soms zonder enige aanleiding werden gepest en uitgeperst.

Het rapport van het Amerikaans ministerie van Justitie, dat werd opgemaakt nadat een blanke politieagent de ongewapende 18-jarige Michael Brown had doodgeschoten, is niet mals voor het politiekorps van Ferguson.

De statistieken over het onevenwicht in bekeuringen door de overwegend witte agenten lekten eerder, maar het volledig rapport vult dat onevenwicht in met concrete voorbeelden.

Michael Brown
Michael Brown© /

Zo ging een 32-jarige zwarte man in de zomer van 2012 in het park basketten. Toen hij even later in zijn auto zat uit te hijgen, werd hij door een politieagent aangesproken. Zijn ruiten (die misschien bedompt waren van het zweten) waren niet in overeenstemming met de gemeenteregels op helder glas. Prompt werd hij ook beschuldigd van pedofilie (ogenschijnlijk op basis van het feit dat in het park ook kinderen spelen) en gemaand om uit te stappen om gefouilleerd te worden en om de agent toe te laten zijn auto te doorzoeken.

Baan kwijt

De man weigerde, en verwees naar zijn grondrechten, waarna de agent zijn pistool op hem richtte en hem arresteerde. De 32-jarige werden 8 feiten ten laste gelegd, waaronder het afleggen van een valse verklaring (hij had de korte versie van zijn naam gegeven, de getuigenissen worden in het rapport anoniem gehouden maar het komt erop neer dat hij bijvoorbeeld Mike als naam had opgegeven terwijl zijn officiële naam Michael was). Tijdens de procedure mocht hij van de agent zijn telefoon niet gebruiken.

Andere feiten die hem ten laste werden gelegd: hij had zijn rijbewijs niet bij, en zijn rijbewijs was verlopen, hij had zijn gordel niet om (hij stond geparkeerd). Hij werd veroordeeld en verloor daardoor zijn baan bij de overheid.

Bij zwarte mannen wordt vaak de “manier van stappen” als verdacht geciteerd.

De eindeloze afbetaling

Een zwarte vrouw stond in 2007 foutgeparkeerd en kreeg een boete van 151 dollar plus kosten. Omdat ze niet kon betalen, of omdat ze niet op de rechtbank verscheen, groeide het bedrag aan. Ze werd in deze zaak twee keer gearresteerd.

Ze betaalde 25 en 50 dollar maar de rechtbank stuurde de bedragen terug omdat het alles of niets was. Later veranderde de rechtbank van strategie en mochten er toch kleinere betalingen gebeuren. In december 2014 stond de vrouw voor deze boete 541 dollar in het krijt, hoewel ze intussen al 550 dollar betaald heeft. Het uiteindelijk bedrag wordt minstens 7 keer de oorspronkelijke boete.

De klager gearresteerd

Een vrouw belde de politie tijdens een huiselijk dispuut. Toen de politie ter plekke kwam, was haar vriend vertrokken en het probleem in principe tijdelijk van de baan. Echter: de politie arresteerde de vrouw omdat ze had verklaard dat haar vriend bij haar woode en hij daar niet officieel geregistreerd stond. Een andere vrouw, die een gelijkaardige ervaring had met de politie, zei volgens het rapport dat ze nooit nog de politie zou bellen, zelfs niet als ze vermoord werd.

Een betoger in Ferguson
Een betoger in Ferguson© Reuters

Het omgekeerde gebeurt ook. Het rapport meldt dat een (witte) rechter die bekeurd was omdat hij door een rood licht had gereden, de bekeuring met een simpel telefoontje in de prullenmand deed verdwijnen.

Geld, geld, meer geld

Er stak volgens het rapport methode in de willekeur. Tussen 2010 en nu zijn de stadsinkomsten van bekeuringen en boetes ruim verdubbeld, van 1,38 miljoen dollar per jaar naar 3,09 miljoen. Dat laatste bedrag betekent dat de gemiddelde bewoner, kinderen en ouderen inbegrepen, 150 dollar aan gemeentelijke boetes per jaar betaalt.

Om die hoge inkomsten in stand te houden heft Ferguson hogere boetes dan andere steden, bijvoorbeeld voor parkeerovertredingen en voor tuintjes die niet onderhouden zijn. Telkens minstens 100 dollar per overtreding.

Af en toe klaagden agenten erover dat ze gedwongen werden geld te kloppen uit mensen die er geen hadden, maar van hogerhand werd erop aangedrongen dat ze dat toch zouden blijven doen. De stad hanteert een politiek van maximale handhaving van stadsreglementen, die vaak niet algemeen bekend zijn, maar die altijd tot boetes aanleiding kunnen geven – boetes die buiten proportie zwarten treffen.

‘Een hond met een uitkering’

Agenten en stadsdiensten komen, dat was ook al gedeeltelijk gelekt, nog wel eens racistisch uit de hoek. Het rapport bevat getuigenissen van bewoners die zeggen dat ze door agenten als ‘nigger’ werden aangesproken, maar daar valt achteraf niet te bewijzen.

Het e-verkeer van politie en stadsdiensten daarentegen kon wel worden uitgepluisd.

Eerder was al gelekt dat iemand in 2008 meende te moeten melden dat Obama niet lang president zou blijven, want “welke zwart man houdt een vaste baan gedurende vier jaar?”

In een mail in 2011 wordt de president als chimpansee getoond.

Nog in 2011 toont een mail een groep dansende vrouw met ontbloot bovenlijf, wellicht in Afrika, met als onderschrift “de schoolreünie van Michelle Obama.”

In 2011 wordt in een mail beschreven hoe een man een uitkering wil aanvragen voor zijn honden, want “ze zijn van gemengde kleur, werkloos, lui, kunnen geen Engels spreken en hebben geen verdomd idee waar hun vader is”.

Niemand is ooit terechtgewezen voor die mails.

Maatregelen

Eric Holder, uittredend minister van Justitie, kondigde bij de presentatie van het rapport een serievan 26 maatregelen aan die Ferguson moet nemen – anders wordt de stad door de hogere overheid in gebreke gesteld.

Eric Holder, VS-minister van Justitie
Eric Holder, VS-minister van Justitie© Reuters

Zo moet er, volgens het ministerie van Justitie, voortaan een ‘supervisor’ aanwezig zijn als men wil arresteren wegens weerbarstigheid, moet men ophouden systematisch te arresteren omdat boetes niet betaald zijn – want, dat blijkt ook uit het rapport, mensen doen hun uiterste best om vaak domme of onverdiende boetes toch te betalen, helderheid over juridische procedures, afbetalingsregelingen enz. Ook moet de stad volgens de minister afstappen van het blind doen naleven van stedelijke regels en reglementen, terwijl de openbare orde of de veiligheid niet in het gedrang is.

Het ministerie bevestigde dat agent Darren Wilson, die Michael Brown neerschoot, en later in Ferguson buiten vervolging werd gesteld, ook niet zal vervolgd worden door het departement van Justitie. Dat laaste kon alleen op grond van schending van burgerrechten, en daar is onvoldoende bewijs voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content