Het parlement heeft dat beslist en heeft de goedkeuring daarvoor gevraagd aan president Jevgeni Sjevtsjoek, meldt het Russische persagentschap ITAR-TASS.

Westen

'De nauwere samenwerking tussen Moldavië en de NAVO leidt tot een erosie van de grondwettelijke neutraliteit van de republiek en dat vormt een bedreiging voor de veiligheid van Transnistrië', zo motiveert het parlement de maatregel.

De regering in Transnistrië is het niet eens met de toenemende samenwerking van Moldavië en de NAVO. Verwacht wordt dat Moldavië later dit jaar ook een toenaderingsverdrag met de Europese Unie sluit.

Pro-Russisch

Transnistrië scheurde zich begin jaren 1990 af van Moldavië maar wordt internationaal slechts door een handvol landen erkend. Het grenst aan de westkant aan Moldavië en aan de oostkant aan Oekraïne, en er wonen circa 500.000 mensen, vooral etnische Russen.

Volgens het internationaal recht controleert Moldavië het luchtruim boven Transnistrië. Maandelijks vliegen 1.250 vliegtuigen door het Transnistrische luchtruim op zeven verschillende internationale routes, aldus nog ITAR-TASS.