Presidentskandidaat Joe Biden wil ‘wortels van systemisch racisme in VS uitroeien’

Joe Biden. © Reuters

Volgens Joe Biden, de Democratische uitdager van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zijn de Verenigde Staten er nooit in geslaagd om de beginselen in de Onafhankelijkheidsverklaring, dat ‘alle mensen gelijk zijn geschapen’, waar te maken.

‘Die zin heeft aan ons geweten geknaagd door meer dan 200 jaar geïnstitutionaliseerd racisme, inclusief het meest recente’, zegt Biden in een filmpje op zijn Twitter-account.

Hij verwees naar de zwarte Amerikaan George Floyd. Sinds de dood van Floyd bij zijn arrestatie in Minneapolis in mei is er in de Verenigde Staten een hevig debat ontstaan over ras en discriminatie.

‘Amerika is geen sprookje’, aldus Biden. ‘We hebben nu de kans om de gemarginaliseerde, gedemoniseerde, geïsoleerde en onderdrukte mensen een eerlijk aandeel te geven van de Amerikaanse droom. De kans om de wortels van systemisch racisme uit te roeien.’

https://twitter.com/JoeBiden/status/1279414665542381568Joe Bidenhttps://twitter.com/JoeBiden

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

President Trump hield vrijdag, aan de vooravond van de nationale feestdag, een nationalistische toespraak. Daarin verweet de Republikein links de Amerikaanse geschiedenis ’te willen wissen’. Volgens Trump wordt er tegen Amerikaanse iconen ‘een genadeloze campagne gevoerd’, verwijzend naar de protesten van de jongste weken tegen racisme en politiegeweld.

Geen meetings

De Democratische presidentskandidaat Biden kondigde begin deze week aan dat hij de raadgevingen van de dokter volgt en omwille van de coronapandemie geen verkiezingsmeetings meer te houden.

De 74-jarige Trump daarentegen kwam zwaar onder vuur te liggen omdat hij zaterdagavond andermaal een feest voor duizenden mensen hield voor Independence Day. En op 20 juni hield de president in Tulsa, in de staat Oklahoma, een verkiezingsmeeting waar duizenden mensen op afkwamen. De staat kende toen een opstoot van besmettingen.

Partner Content