De Amerikaanse president beloofde zijn toehoorders ook dat hij een taskforce gaat oprichten die zich moet bezighouden met het bouwen en herstellen van monumenten voor Amerikaanse helden.

Kritiek

Er was op voorhand heel wat kritiek op het bezoek van Trump aan Mount Rushmore. De vrees bestond dat het de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in de hand zou werken. Er daagden vrijdag zo'n 7000 aanhangers op, maar de sociale afstandsregels werden niet gerespecteerd en de meeste mensen droegen geen mondmasker.

Trump had het in zijn toespraak nauwelijks over het virus, maar haalde uit naar links, die volgens hem de Amerikaanse denkbeelden trachten te herschrijven en te wissen.

Volgens Trump wordt er tegen Amerikaanse iconen 'een genadeloze campagne gevoerd om onze geschiedenis uit te vegen, onze helden te belasteren, onze waarden uit te wissen en onze kinderen te indoctrineren'. Een verwijzing naar de protesten van de jongste weken tegen racisme en politiegeweld. Daarbij hebben de manifestanten het ook vaak op standbeelden van historische figuren gemunt.

Lees verder onder de video

De locatie van Trumps 4-julispeech is omstreden. Mount Rushmore ligt in het beschermd natuurgebied Black Hills, nabij Keystone in de staat South Dakota. De vier uitgehouwen presidenten zijn George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. De eerste twee waren slavenhouders. Het monument staat in een gebied dat vroeger toebehoorde aan de inheemse Lakota.

Protest

Na de speech van de president werd een groot vuurwerk afgestoken en ook daar was al kritiek op gekomen. Jaren geleden brak als gevolg van vuurwerk brand uit in de Black Hills. Sindsdien is vuurwerk er verbannen, tot nu. Het evenement, begeleid door een klank- en lichtspel, duurde maar liefst 20 minuten.

Er werd vrijdag ook geprotesteerd door inheemse Amerikanen, aan wie het gebied vroeger toebehoorde. Ze blokkeerden de toegangsweg maar werden opgepakt.

De Amerikaanse president beloofde zijn toehoorders ook dat hij een taskforce gaat oprichten die zich moet bezighouden met het bouwen en herstellen van monumenten voor Amerikaanse helden.Er was op voorhand heel wat kritiek op het bezoek van Trump aan Mount Rushmore. De vrees bestond dat het de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in de hand zou werken. Er daagden vrijdag zo'n 7000 aanhangers op, maar de sociale afstandsregels werden niet gerespecteerd en de meeste mensen droegen geen mondmasker. Trump had het in zijn toespraak nauwelijks over het virus, maar haalde uit naar links, die volgens hem de Amerikaanse denkbeelden trachten te herschrijven en te wissen. Volgens Trump wordt er tegen Amerikaanse iconen 'een genadeloze campagne gevoerd om onze geschiedenis uit te vegen, onze helden te belasteren, onze waarden uit te wissen en onze kinderen te indoctrineren'. Een verwijzing naar de protesten van de jongste weken tegen racisme en politiegeweld. Daarbij hebben de manifestanten het ook vaak op standbeelden van historische figuren gemunt.Lees verder onder de videoDe locatie van Trumps 4-julispeech is omstreden. Mount Rushmore ligt in het beschermd natuurgebied Black Hills, nabij Keystone in de staat South Dakota. De vier uitgehouwen presidenten zijn George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. De eerste twee waren slavenhouders. Het monument staat in een gebied dat vroeger toebehoorde aan de inheemse Lakota.Na de speech van de president werd een groot vuurwerk afgestoken en ook daar was al kritiek op gekomen. Jaren geleden brak als gevolg van vuurwerk brand uit in de Black Hills. Sindsdien is vuurwerk er verbannen, tot nu. Het evenement, begeleid door een klank- en lichtspel, duurde maar liefst 20 minuten. Er werd vrijdag ook geprotesteerd door inheemse Amerikanen, aan wie het gebied vroeger toebehoorde. Ze blokkeerden de toegangsweg maar werden opgepakt.