'De Verenigde Staten zullen de Navo blijven leiden', zei Pompeo na afloop van een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Alliantie. 'Het engagement van de Verenigde Staten over de collectieve verdediging, door middel van artikel 5 van het Verdrag van Washington, blijft ijzersterk'. Dat artikel uit het Navo-Handvest komt erop neer dat een aanval tegen een lidstaat wordt beschouwd als een aanval tegen de hele Navo. 'De Navo kan minder worden gemist dan ooit', stelde Pompeo. Maar om 'de lasten te delen' riep minister Pompeo de andere lidstaten op hun belofte te respecteren om 2 procent van hun bbp naar defensie te laten vloeien.

Die belofte werd in 2014 gemaakt tijdens de top van staats- en regeringsleiders van de Navo in Wales. Het is aan elke lidstaat om een nationaal plan voor te bereiden tegen de top van 11 en 12 juli in Brussel, ging Pompeo voort. Hij haalde daarbij expliciet uit naar Duitsland, dat in zijn ogen niet voldoende doet. 'Duitsland respecteert de engagementen niet die het in 2014 heeft onderschreven op het vlak van defensie-uitgaven. Het is van essentieel belang dat de Navo-bondgenoten hun engagementen nakomen'.

Berlijn heeft volgens de Navo vorig jaar slechts 1,24 procent van zijn bbp aan defensie uitgegeven. De nieuwe regering heeft een lichte verhoging tot 1,25 procent in 2021 voorzien. België schommelt rond de 0,9 procent en tot het einde van de legislatuur in 2019 is geen enkele substantiële verhoging voorzien, zegt een regeringsbron. Mogelijk beslist de regering de komende maanden over de opvolger van de F-16. De ploeg-Michel besliste zoals bekend 34 nieuwe gevechtstoestellen aan te schaffen.

Kritiek Trump

Ook president Donald Trump deed vrijdag zijn zegje over de Navo. 'De Navo is fantastisch maar ze helpt Europa meer dan ons, zei hij tijdens een gezamenlijke persconferentie met Duits bondskanselier Angela Merkel in Washington. 'Dus waarom betalen wij het grootste deel?', vroeg hij zich nog af.

'We hebben een wederkerende relatie nodig', zei de Amerikaanse president ook tegen Merkel in Washington. 'De andere landen zouden meer moeten betalen. Ik spreek niet alleen over Duitsland, de andere landen zouden meer moeten betalen. Wij beschermen Europa en terwijl betalen wij veel meer dan alle anderen.'

'De Verenigde Staten zullen de Navo blijven leiden', zei Pompeo na afloop van een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Alliantie. 'Het engagement van de Verenigde Staten over de collectieve verdediging, door middel van artikel 5 van het Verdrag van Washington, blijft ijzersterk'. Dat artikel uit het Navo-Handvest komt erop neer dat een aanval tegen een lidstaat wordt beschouwd als een aanval tegen de hele Navo. 'De Navo kan minder worden gemist dan ooit', stelde Pompeo. Maar om 'de lasten te delen' riep minister Pompeo de andere lidstaten op hun belofte te respecteren om 2 procent van hun bbp naar defensie te laten vloeien. Die belofte werd in 2014 gemaakt tijdens de top van staats- en regeringsleiders van de Navo in Wales. Het is aan elke lidstaat om een nationaal plan voor te bereiden tegen de top van 11 en 12 juli in Brussel, ging Pompeo voort. Hij haalde daarbij expliciet uit naar Duitsland, dat in zijn ogen niet voldoende doet. 'Duitsland respecteert de engagementen niet die het in 2014 heeft onderschreven op het vlak van defensie-uitgaven. Het is van essentieel belang dat de Navo-bondgenoten hun engagementen nakomen'. Berlijn heeft volgens de Navo vorig jaar slechts 1,24 procent van zijn bbp aan defensie uitgegeven. De nieuwe regering heeft een lichte verhoging tot 1,25 procent in 2021 voorzien. België schommelt rond de 0,9 procent en tot het einde van de legislatuur in 2019 is geen enkele substantiële verhoging voorzien, zegt een regeringsbron. Mogelijk beslist de regering de komende maanden over de opvolger van de F-16. De ploeg-Michel besliste zoals bekend 34 nieuwe gevechtstoestellen aan te schaffen.Ook president Donald Trump deed vrijdag zijn zegje over de Navo. 'De Navo is fantastisch maar ze helpt Europa meer dan ons, zei hij tijdens een gezamenlijke persconferentie met Duits bondskanselier Angela Merkel in Washington. 'Dus waarom betalen wij het grootste deel?', vroeg hij zich nog af.'We hebben een wederkerende relatie nodig', zei de Amerikaanse president ook tegen Merkel in Washington. 'De andere landen zouden meer moeten betalen. Ik spreek niet alleen over Duitsland, de andere landen zouden meer moeten betalen. Wij beschermen Europa en terwijl betalen wij veel meer dan alle anderen.'