Dat heeft het persagentschap Belga vernomen in regeringskringen.

De "strategische visie" richting 2030 werd een week voor een belangrijke NAVO-top door een "elektronische ministerraad" goedgekeurd.

Volgens Belga is er een document van 144 pagina's geproduceerd, waarin deze strategische visie uiteengezet wordt.

Krachtlijnen zijn: het budget voor het leger wordt opgetrokken van 0,9 naar 1,3 procent van het BBP (bruto binnenlands product). Het budget, pensioenen inbegrepen, zal concreet stijgen van minder dan 4 miljard euro per jaar naar 6,5 miljard. Dat eindbedrag ligt lager dan de 2 procent van het BBP die Navo vanaf 2024 zou willen bij lidstaten.

Vliegtuigen

In december had het kernkabinet al 12 principes vooropgesteld, die in het document terugkeren. Zo wordt de aankoop van 34 gevechtsvliegtuigen ter vervanging van de F-16's in de "visie" opgenomen.

In het document wordt ook herhaald dat de belangrijkste opdrachten van Defensie collectieve verdediging, de collectieve veiligheid en de bescherming van Belgische burgers in de wereld zijn, en: "De landsverdediging kan nog altijd ingezet worden door de regering in het kader van nationale en internationale missies op basis van de beschikbare capaciteit".

(Belga/RR)

Dat heeft het persagentschap Belga vernomen in regeringskringen.De "strategische visie" richting 2030 werd een week voor een belangrijke NAVO-top door een "elektronische ministerraad" goedgekeurd. Volgens Belga is er een document van 144 pagina's geproduceerd, waarin deze strategische visie uiteengezet wordt.Krachtlijnen zijn: het budget voor het leger wordt opgetrokken van 0,9 naar 1,3 procent van het BBP (bruto binnenlands product). Het budget, pensioenen inbegrepen, zal concreet stijgen van minder dan 4 miljard euro per jaar naar 6,5 miljard. Dat eindbedrag ligt lager dan de 2 procent van het BBP die Navo vanaf 2024 zou willen bij lidstaten. In december had het kernkabinet al 12 principes vooropgesteld, die in het document terugkeren. Zo wordt de aankoop van 34 gevechtsvliegtuigen ter vervanging van de F-16's in de "visie" opgenomen.In het document wordt ook herhaald dat de belangrijkste opdrachten van Defensie collectieve verdediging, de collectieve veiligheid en de bescherming van Belgische burgers in de wereld zijn, en: "De landsverdediging kan nog altijd ingezet worden door de regering in het kader van nationale en internationale missies op basis van de beschikbare capaciteit".(Belga/RR)