Duitsland -en bij uitbreiding ook de andere EU-landen- zijn de Verenigde Staten en de Navo 'enorme sommen geld' schuldig voor de veiligheid die de VS het land schenkt. Dat is althans de mening van de Amerikaanse president Donald Trump die zich, daags na zijn ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel alweer erg kritisch uitliet op Twitter.

De verondersteld ontoereikende Europese bijdragen voor de Navo zijn al langer een hoofdthema voor Trump, die tijdens de verkiezingscampagne de Noord-Atlantische alliantie nog 'voorbijgestreefd' noemde, maar sindsdien op dat statement is teruggekomen. Dat ging gepaard met een veranderende toon versus Rusland, waarmee hij vreedzame samenwerking leek na te streven. Intussen gaat hij mee in het verhaal van de "Russische agressie".

De tweets van Trump gelden vermoedelijk als een herinnering. Merkel had vrijdag op de gezamenlijke persconferentie met Trump reeds beloofd de Duitse bijdrage aan de Navo op te tillen tot de door Trump geëiste 2 procent van het bbp. Om die verhoging van de defensiekosten te motiveren op een moment dat alom in andere departementen flink wordt gesnoeid, halen de Navo-landen herhaaldelijk die 'Russische agressie' uit de kast.

Duitsland -en bij uitbreiding ook de andere EU-landen- zijn de Verenigde Staten en de Navo 'enorme sommen geld' schuldig voor de veiligheid die de VS het land schenkt. Dat is althans de mening van de Amerikaanse president Donald Trump die zich, daags na zijn ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel alweer erg kritisch uitliet op Twitter.De verondersteld ontoereikende Europese bijdragen voor de Navo zijn al langer een hoofdthema voor Trump, die tijdens de verkiezingscampagne de Noord-Atlantische alliantie nog 'voorbijgestreefd' noemde, maar sindsdien op dat statement is teruggekomen. Dat ging gepaard met een veranderende toon versus Rusland, waarmee hij vreedzame samenwerking leek na te streven. Intussen gaat hij mee in het verhaal van de "Russische agressie". De tweets van Trump gelden vermoedelijk als een herinnering. Merkel had vrijdag op de gezamenlijke persconferentie met Trump reeds beloofd de Duitse bijdrage aan de Navo op te tillen tot de door Trump geëiste 2 procent van het bbp. Om die verhoging van de defensiekosten te motiveren op een moment dat alom in andere departementen flink wordt gesnoeid, halen de Navo-landen herhaaldelijk die 'Russische agressie' uit de kast.