Binnen in het gebouw bevinden zich premier Beata Szydlo, de leiders van de regerende conservatieve partij Kaczynski en meer dan tweehonderd parlementsleden van de meerderheid. De manifestanten protesteren tegen de beperking van de persvrijheid en de "illegale goedkeuring" van de begroting voor 2017.

Ze riepen slogans als "grondwet", "vrije media" en "jullie komen niet buiten voor Kerstmis".

Rond middernacht kregen ze versterking van parlementsleden van de oppositiepartij Burgerplatform, die hun steun kwamen betuigen voor de manifestanten.

De politie, die massaal aanwezig is, heeft geprobeerd de manifestanten uit elkaar te drijven, maar is daar vooralsnog niet in geslaagd. De agenten hebben er ondertussen mee gedreigd om geweld te gebruiken om het protest te stoppen.

Persrestricties

De manifestanten reageerden op een oproep van pro-democratische beweging KOD om te protesteren tegen een nieuwe wet die de toegang tot het parlement voor de media beperkt, en later ook tegen de goedkeuring van de begroting van 2017, die volgens de oppositie op een illegale manier is gebeurd. Volgens de oppositie was het niet wettelijk dat de stemming van de begroting plaatsvond buiten de voornaamste kamer van het parlement, waardoor sommige parlementsleden niet aanwezig konden zijn op de stemming. Bovendien mochten de media de stemming niet bijwonen.

Het protest is volgens The Guardian de grootste manifestatie in Polen in jaren, en de belangrijkste escalatie van het conflict tussen de oppositie en de regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid), sinds de regering in oktober 2015 aan de macht kwam.

(Belga/RR)

Binnen in het gebouw bevinden zich premier Beata Szydlo, de leiders van de regerende conservatieve partij Kaczynski en meer dan tweehonderd parlementsleden van de meerderheid. De manifestanten protesteren tegen de beperking van de persvrijheid en de "illegale goedkeuring" van de begroting voor 2017.Ze riepen slogans als "grondwet", "vrije media" en "jullie komen niet buiten voor Kerstmis". Rond middernacht kregen ze versterking van parlementsleden van de oppositiepartij Burgerplatform, die hun steun kwamen betuigen voor de manifestanten. De politie, die massaal aanwezig is, heeft geprobeerd de manifestanten uit elkaar te drijven, maar is daar vooralsnog niet in geslaagd. De agenten hebben er ondertussen mee gedreigd om geweld te gebruiken om het protest te stoppen. De manifestanten reageerden op een oproep van pro-democratische beweging KOD om te protesteren tegen een nieuwe wet die de toegang tot het parlement voor de media beperkt, en later ook tegen de goedkeuring van de begroting van 2017, die volgens de oppositie op een illegale manier is gebeurd. Volgens de oppositie was het niet wettelijk dat de stemming van de begroting plaatsvond buiten de voornaamste kamer van het parlement, waardoor sommige parlementsleden niet aanwezig konden zijn op de stemming. Bovendien mochten de media de stemming niet bijwonen. Het protest is volgens The Guardian de grootste manifestatie in Polen in jaren, en de belangrijkste escalatie van het conflict tussen de oppositie en de regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid), sinds de regering in oktober 2015 aan de macht kwam. (Belga/RR)