Pentagon besteedde jaarlijks 22 miljoen dollar aan geheim UFO-onderzoek

Pentagon © David B. Gleason / Flickr (CC)
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

In het gigantische Pentagon-budget zat jarenlang een post weggemoffeld van 22 miljoen dollar (18,7 miljoen euro), bedoeld voor de financiering van onderzoek naar UFO’s.

Dat meldt The New York Times.

De bedoeling was ongewone ‘episodes’ te onderzoeken die militairen opmerken en rapporteren.

Het programma werd volgens de krant gestart in 2007, onder impuls van de intussen gepensioneerde Democraat Harry Reid, indertijd de leider van de meerderheid in de Senaat (de Democraten zijn hun meerderheid intussen kwijtgeraakt).

Het programma stond onder leiding van de militaire inlichtingendienst.

De jaarlijkse 22 miljoen dollar verzonken in het niets in het totaalbudget van het ministerie van om en bij 600 miljard dollar (510 miljard euro).

Het Pentagon (het VS-ministerie van Defensie) heeft nooit toegegeven dat het programma bestond, maar had in 2012 wel gemeld dat het was opgedoekt.

Maar het programma is in het halfduister blijven bestaan, schrijft de Times, met werknemers die ook andere taken krijgen toebededeeld zodat dat er geen UFO-afdeling in het organigram moet opgenomen worden. Bovendien is het onderzoek niet alleen verzwegen maar ook gedeeltelijk als ‘geheim’ geclassificeerd, wat wil zeggen dat alleen leden van het Pentagon en het parlement met speciale toestemming erover op de hoogte konden worden gesteld.

https://twitter.com/nytimes/status/942080653427953665The New York Timeshttps://twitter.com/nytimes

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

De vrijgemaakte miljoenen gingen nog altijd volgens de krant voornamelijk naar een privébedrijf van miljardair Robert Bigelow, een goede vriend van Harry Reid en iemand die er rotsvast van overtuigd is dat buitenaardse toestellen de aarde al hebben bezocht.

‘Onverklaard’

Dat bedrijf, Bigelow Aerospace, bracht onder meer een rapport over een toestel dat met hoge snelheid en zonder zichtbaar teken van aandrijving op grote hoogte werd geobserveerd.

Het Pentagon bestudeerde en bestudeert verder video’s over onbekende objecten die Amerikaanse militaire piloten hebben opgemerkt, daarbij één dat in 2004 werd opgemerkt waarvan de beelden in augustus van dit jaar werden vrijgegeven.

Harry Reid
Harry Reid© Reuters

Het gaat om een ellipsvormig object ter grootte van een passagiersvliegtuig, eerder wit van kleur, dat achternagezeten werd door twee gevechtsvliegtuigen in de buurt van de stad San Diego.

Harry Reid bevestigt in gesprek met de Times het bestaan van het programma. ‘Ik ben niet gegeneerd of beschaamd of vol excuses over het feit dat ik dit in gang heb gezet. Ik denk dat het een van de goede dingen is dit ik als parlementslid heb gedaan. Ik heb iets gedaan dat niemand me voordeed’.

De krant laat ook Sara Seager aan het woord, astrofysicus aan het MIT in Cambridge/Boston.

Ze zegt dat mensen bij UFO (ongeïdentificeerde vliegende objecten) te gauw aan buitenaardse vehikels denken. ‘Als mensen beweren dat ze echt ongewone fenomenen observeren, dan is dat soms gewoon grondig onderzoek waard. Wat mensen soms niet snappen over wetenschap is dat we vaker fenomenen meemaken die onverklaard blijven’.

Partner Content