Het Vaticaan heeft de pauselijke nuntius teruggeroepen uit de Dominicaanse Republiek. Na geruchten over kindermisbruik is de Kerk een onderzoek begonnen tegen de 65-jarige aartsbisschop Jozef Wesolowski. Paus Franciscus had eerder beloofd hard te zullen optreden tegen pedofilie in de katholieke kerk.

De Poolse aartsbisschop Jozef Wesolowski was bijna zes jaar lang apostolische nuntius (een 'diplomaat' van het Vaticaan) in de Dominicaanse Republiek. De laatste weken doken er in de plaatselijke pers hardnekkige geruchten op over een pedofilieschandaal.

Federico Lombardi, de woordvoerder van de Heilige Stoel, liet weten aan het persagentschap Reuters dat Wesolowski al enkele weken geleden is teruggeroepen en dat er inmiddels een onderzoek tegen hem is opgestart. Hij vertelde niet wat de aartsbisschop ten laste wordt gelegd.

Twee pedofiele priesters

Wesolowski is al de tweede geestelijke die dit jaar in opspraak komt in de Dominicaanse Republiek. Eerder werd de eveneens Poolse priester Wojciech Gil ervan beschuldigd misdienaars seksueel te hebben misbruikt. Het parket van Santo Domingo liet aan AP verstaan dat er een onderzoek komt naar beide geestelijken.

Bij zijn aantreden had paus Franciscus strengere maatregelen beloofd tegen seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Onder zijn voorganger paus Benedictus XVI werd de Kerk geplaagd door een aanhoudende reeks seksuele schandalen. (YD)

Het Vaticaan heeft de pauselijke nuntius teruggeroepen uit de Dominicaanse Republiek. Na geruchten over kindermisbruik is de Kerk een onderzoek begonnen tegen de 65-jarige aartsbisschop Jozef Wesolowski. Paus Franciscus had eerder beloofd hard te zullen optreden tegen pedofilie in de katholieke kerk.De Poolse aartsbisschop Jozef Wesolowski was bijna zes jaar lang apostolische nuntius (een 'diplomaat' van het Vaticaan) in de Dominicaanse Republiek. De laatste weken doken er in de plaatselijke pers hardnekkige geruchten op over een pedofilieschandaal.Federico Lombardi, de woordvoerder van de Heilige Stoel, liet weten aan het persagentschap Reuters dat Wesolowski al enkele weken geleden is teruggeroepen en dat er inmiddels een onderzoek tegen hem is opgestart. Hij vertelde niet wat de aartsbisschop ten laste wordt gelegd.Twee pedofiele priestersWesolowski is al de tweede geestelijke die dit jaar in opspraak komt in de Dominicaanse Republiek. Eerder werd de eveneens Poolse priester Wojciech Gil ervan beschuldigd misdienaars seksueel te hebben misbruikt. Het parket van Santo Domingo liet aan AP verstaan dat er een onderzoek komt naar beide geestelijken.Bij zijn aantreden had paus Franciscus strengere maatregelen beloofd tegen seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Onder zijn voorganger paus Benedictus XVI werd de Kerk geplaagd door een aanhoudende reeks seksuele schandalen. (YD)